Καλοκαιρινή Φροντίδα με αιθέρια έλαια

0

Αιθέρια έλαια με εντομοαπωθητική δράση.

Η Αρωματοθεραπεία και η χρήση των αγνών αιθερίων ελαίων έχει εισχωρήσει στην καθημερινότητα μας και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Τα αιθέρια έλαια έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας και μας προσφέρουν τη δυνατότητα να απαλλαχθούμε, στις περιπτώσεις που μπορούμε, από τα συμβατικά χημικά προιόντα.

Μια ιδιαιτέρως γνωστή ιδιότητα μιας μεγάλης ομάδας ελαίων, είναι η εντομοαπωθητική δράση τους. Τώρα λοιπόν, που το καλοκαίρι είναι τόσο κοντά μας και οι περισσότερες δραστηριότητες μας τοποθετούνται σε εξωτερικό περιβάλλον(βράδυ στην βεράντα, υπέροχα θερινά σινεμά, συναυλίες, βραδινό περπάτημα) τόσο πιο χρησιμά θα μας φανούν αυτά τα έλαια.

Παρακάτω αναφέρομαι στα δημοφιλέστερα αιθέρια έλαια με εντομοαπωθητικά δράση, στον τρόπο χρήσης τους και σε πιθανές αντενδείξεις για να τα χρησιμοποιήσουμε με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια και να επωφεληθούμε στο μέγιστο. Τα αιθέρια έλαια είναι φυσικές ουσίες, ωφέλιμες για τον οργανισμό αρκεί να τα χειριζόμαστε σωστά και στις αντίστοιχες αναλογίες.

* Ένα από τα πιο γνωστά εντομοαπωθητικά έλαια είναι η κιτρονέλλα (citronella – cymbopogon nardus).

Η κιτρονέλλα εκτός από τις υπόλοιπες ιδιότητες που έχει ως έλαιο, έχει μεγάλο ποσοστό γερανιόλης (πάνω από 45%) που της προσδίδει αυτή την ιδιότητα. Είναι ιδανικό έλαιο για καθαρισμό της ατμόσφαιρας καθώς και για την απομάκρυνση των κουνουπιών αλλά και άλλων εντόμων.

Σημείωση: Η κιτρονέλλα είναι καλό να αποφεύγεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και ίσως σε κάποια άτομα προκαλέσει δερματίτιδα η άμεση εφαρμογή στο δέρμα.

* Πολύ γνωστός για την εντομοαπωθητική του δράση είναι και ο βασιλικός (basil – Ocimum basilicum).

vassilikos
Σημείωση: Δεν είναι τοξικό έλαιο και ερεθιστικό της επιδερμίδας. Παρόλα αυτά χρησιμοποιούμε μικρότερες δόσεις καθώς ίσως προκαλέσει πονοκέφαλο ή ναυτία.

Το έλαιο του βασιλικού όμως δεν είναι τόσο ισχυρό εντομοαπωθητικό από μόνο του και είναι πολύ καλή η χρήση του σε συνδυασμό με το γεράνι (geranium – pelargonium graveolens) και τον ευκάλυπτο (eucalyptus globulus).

Το έλαιο του γερανιού όπως μαρτυρά και το όνομα έχει και αυτό μεγάλο ποσοστό γερανιόλης, συνεπώς η δράση του για την απομάκρυνση των κουνουπιών και των εντόμων είναι αρκετά ισχυρή. Το ίδιο και ακόμη περισσότερο ισχύει για τον ευκάλυπτο.

Σημείωση: Δεν χρησιμοποιούμε ευκάλυπτο σε σκευάσματα για παιδιά και ηλικιωμένους ή σε άτομα με ιστορικό επιληψίας.

Σημείωση: Το έλαιο Γεράνι ίσως να φανεί ερεθιστικό για πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες. Δεν το χρησιμοποιούμε κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Αν υπάρχει ιστορικό αποβολής το αποφευγουμε εντελώς.

* Γνωστό για την απωθητική του δράση είναι το αιθέριο έλαιου του Πέυκου (pinus Sylvestris). Είναι ένα έλαιο ιδιαίτερα αρωματικό που παραπέμπει στην εξοχή, καθαρίζει την ατμόσφαιρα και απωθεί τα έντομα ενώ είναι και αντισηπτικό(όπως και τα υπόλοιπα έλαια που αναφέραμε). Είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσουμε σε συσκευή διάχυσης ελαίων ή σε spray καθώς ίσωςν αερεθίσει τις ευαίσθητες επιδερμίδες.

* Ένα πιο ήπιο αιθέριο έλαιο με εντομοαπωθητική δράση είναι ο κέδρος (cedarwood – cedrus atlantica).

Ο κέδρος είναι πολύ καλός και για διάφορα δερματικά προβλήματα – οπότε είναι λιγότερο πιθανό με την εφαρμογή του συχνά στην επιδερμίδα να προκύψουν παρενέργειες. Επιπλέον, δεν είναι τοξικό έλαιο.

Πώς χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια;

Μπορούμε είτε να βάλουμε μερικές σταγόνες σε ένα λάδι βάσης, όπως αμυγδαλέλαιο ή σε μια κρέμα αν θέλετε για δροσιά ( σε 30 ml λάδι μέχρι 10 – 14 στγ. και σε κρέμα τη μισή ποσότητα) και να επαλείψουμε τα γυμνά σημεία του σώματος μέχρι 3 φορές την ημέρα.

Επιπλέον, μπορούμε να καίμε το έλαιο σε συσκευή διάχυσης των ελαίων και να το έχουμε ακόμη και στη βεράντα. Τέλος, μπορούμε να φτιάξουμε ένα spray χώρου με απιονισμένο νερό* και να προσθέσουμε σταγόνες του ελαίου, αφού το ανακινούμε καλά ψεκάζουμε πάνω από τα ρούχα μας και σε σημεία που μπορούν να μπουν τα κουνούπια, όπως παράθυρα, πόρτες.

Σημείωση: Τα αιθέρια έλαια δεν είναι υδατοδιαλυτά, για αυτό στην περίπτωση του spray διαλύουμε τα έλαια πριν τα προσθέσουμε ή σε 5ml. λάδι βάσης ή σε λίγο οινόπνευμα.

Ανακεφαλαιώνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως τα παραπάνω αιθέρια έλαια είναι καλό να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό – μέχρι τρία – για να ενδυναμώσουμε τη συνέργεια του μείγματος και να αυξηθούν τα οφέλη από τη δράση τους.

levanta

Ένας καλός συνδυασμός είναι ένα λάδι – κρέμα σώματος με ευκάλυπτο + κέδρο + γεράνι ή ένα spray με ένα καλό ανθόνερο από πράσινο τσάι (που κυκλοφορεί στην αγορά) όπου μπορείτε να προσθέσετε μέχρι 25 στγ. έλαιο γεράνι + κιτρονέλλα + βασιλικό*όχι πάνω από 4 στγ.). Εννοείται πως αν δεν μπορείτε να προμηθευτείτε όλα τα παραπάνω ένα μικρό μπουκάλι ελαίου κιτρονέλλας και ένα καλό λάδι βάσης είναι καλό να το έχετε στο ντουλάπι σας.

Οι παραπάνω οδηγίες είναι ενδεικτικές και ενημερωτικές και θα ήταν καλό να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία αρωματοθεραπευτή, ώστε να παρασκευάσει το σκεύασμα που αντιστοιχεί στις δικές σας ανάγκες και να αποφευχθούν πιθανές αντιδράσεις από τη χρήση των ελαίων.

Χριστίνα Σαμπατάκου
Αρωματοθεραπεύτρια
Κιν. 6984 283931
Essentialchristine.com
contact@essentialchristine.com

Κοινοποίηση

Γραψτε ενα σχολιο