Ο Alex Honnold δεν είναι μόνος – της Μαρίας Κυργιαφίνη

0
της Μαρίας Κυργιαφίνη
Alex Honnold δεν είναι μόνος και ας είναι συνηθισμένος να επιδίδεται στην ελεύθερη μοναχική αναρρίχηση χωρίς μποντριέ ή κάποιον άλλο προστατευτικό εξοπλισμό (free soloing). Κατάγεται από το Σακραμέντο της Καλιφόρνιας και ξεκίνησε την αναρρίχηση στην ηλικία των έντεκα. Στην πορεία, άρχισε να σπουδάζει Μηχανική στο Μπέρκλεϊ, αλλά γύρω στα δεκαεννιά αποφασίζει να ασχοληθεί αποκλειστικά με την αναρρίχηση. Σήμερα, ο εικοσιεννιάχρονος αθλητής Alex Honnold έχει κατορθώσει να σπάσει ρεκόρ ταχύτητας στο αγαπημένο του Τριπλό Στέμμα (Triple Crown) του Εθνικού Πάρκου του Γιοσεμίτ (Yosemite National Park) με 18 ώρες και 50 λεπτά διασχίζοντας το Γουότκινς, τη Μύτη και τη νοτιοδυτική πλευρά του Χαλφ Ντομ (Watkins, The Nose, Half Dome). To 2010 κέρδισε το εξαιρετικά τιμητικό βραβείο Golden Piton για τις επιδόσεις του στην αναρρίχηση.
Ο Alex Honnold δεν είναι μόνος
Ο Honnold ζει σε ένα βανάκι, με το οποίο μετακινείται και σ’αυτό κοιμάται, τρώει, διαβάζει, φιλοξενεί, φίλους και συνταξιδιώτες.

Ο Alex Honnold δεν είναι μόνος

Αν κανείς παρακολουθήσει βιντεάκι με τον Alex Honnold εν δράσει, το πιθανότερο είναι πως δε θα πιστεύει αυτό που βλέπει,  κοινώς, μπορεί να μείνει με  το στόμα ανοιχτό και να αναρωτιέται πως ο φόβος επιτρέπει στον νεαρό αθλητή να ξεπερνά τα όρια και μόνο με την δική του φυσική κατάσταση  και τη δύναμη του σώματος του να κατορθώνει αυτό που για πολλούς μοιάζει ακατόρθωτο.
Η πραγματικότητα είναι πως ο Alex Honnold φαίνεται να μην επιτρέπει στο φόβο να τον εμποδίσει να ζήσει τη ζωή του έτσι όπως θέλει, στον αθλητισμό, στη φύση, γεμάτος από αδρεναλίνη, περιπέτεια, στόχους, όνειρα και διαρκείς αναρριχήσεις – αναζητήσεις.
Σε αρκετά σημεία των βίντεο που ακολουθούν μπορεί να παρατηρήσεις πως ο Honnold κάποιες στιγμές αναρριχάται και χαμογελάει. Είναι αυτό το χαμόγελο της ευχαρίστησης, της χαράς που δίνει το επιπλέον βήμα στο δρόμο του, της οικείας επαφής του με το βράχο.
Για όλα αυτά, ο Alex Honnold δεν είναι μόνος και ας αγαπά τόσο το free soloing. Πορεύεται με τις εμπειρίες που του προσφέρει, τις εικόνες, τις καινούριες κατακτήσεις, αλλά κυρίως πάει μαζί με τους ανθρώπους που εμπνέει, τους φίλους και συνταξιδιώτες με το βαν του, αλλά και όλους εκείνους τους «συνοδοιπόρους» με τους οποίους μοιράζεται κοινή φιλοσοφία ζωής.

*Η Μαρία Κυργιαφίνη είναι συνεργάτης του Lifebeat.gr και διατηρεί και προσωπικό blog Rear Window
Κοινοποίηση

Γραψτε ενα σχολιο