Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Γιαγιάννου «Μπαλαντέρ – μια ερωτική εξτραβαγκάντσα».

0

Στο κατάμεστο όμορφο χώρο του περιοδικού «Αίτιον», έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Γιαγιάννου «Μπαλαντέρ – μια ερωτική εξτραβαγκάντσα» (εκδ. Μελάνι) την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου.
ΜπαλαντέρΤον λόγο πήρε πρώτα η κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά που μας εισήγαγε στα μονοπάτια του βιβλίου.Την σκυτάλη πήρε ο συγγραφέας Δημήτρης Τανούδης ο οποίος μας ξενάγησε με γλαφυρότητα στον τρόπο γραφής της συγγραφέως. Μάλιστα υπογράμμισε ότι είναι τόσο χαρακτηριστικός που σε λίγα χρόνια τα κείμενα της θα ξεχωρίζουνε μεμιάς ως «Γιαγιάννου» όπως ξεχωρίζουμε σήμερα ηχηρά λογοτεχνικά ονόματα του παρελθόντος.

ΜπαλαντέρΛίγα λόγια για το βιβλίο:
Η νουβέλα Μπαλαντέρ – μια ερωτική εξτραβαγκάντσα της Μαρίας Γιαγιάννου διατρέχει, με τρόπο επίμονο και υπέροχα ακριβή, όλη την κλίμακα του έρωτα από το πρώτο αμετάκλητο βήμα. Στις σελίδες του η συγγραφέας θρυμματίζει μια ερωτική ιστορία για να εξετάσει τα σπασμένα γυαλιά, με παιδική περιέργεια και εις βάθος, πριν αρχίσει να τα επανενώνει με την κόλλα της ποίησης: τα πρώτα προβλήματα στη συνεννόηση, που οι εραστές καλούνται να επιλύσουν μαθαίνοντας ο ένας τη γλώσσα του άλλου («μεταφράζαμε ο ένας για τον άλλον το κείμενο που μας συνιστούσε»), η εξημέρωση του «Πρωτόπλαστου» Σώματος, που ορθώνεται σαν τρίτος ανάμεσά τους, η ανάγκη για απόδραση («Μισό λεπτό μονάχα. Να πάρω μια ανάσα έξω από το δέρμα σου»), ο χωρισμός, οι ανεπίδοτες επιστολές και η αγάπη, αυτή η «κατάσταση όπου το βάρος σου είναι τεράστιο, αλλά η βαρύτητα μηδενική», όλα τα στοιχεία βρίσκονται εδώ, σε αυτή την ερωτική εξτραβαγκάντσα που οδηγεί τους ήρωές της ολοταχώς προς την κατατονία της ευτυχίας.
ΜπαλαντέρΜετά τις ομιλίες ανέβηκαν στην σκηνή οι εξαιρετικοί ηθοποιοί Μιλτιάδης Φιορέντζης και η Φωτεινή Παπαχριστοπούλου .ΜπαλαντέρΑπέδωσαν τόσο με συγκίνηση όσο με χιούμορ τα υπέροχα αποσπάσματα του βιβλίου.
ΜπαλαντέρΈνα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο:

Μπαγιατολογία
Δεν γράφω για εσένα, γράφω εσένα. Γράφω εμένα που κυοφορώ εσένα, με έναν τρόπο που δεν είναι εγκυμοσύνη, με έναν τρόπο που προφανώς δεν είναι μητρότητα, με έναν τρόπο που είναι –πώς να το πω;– ψυχή. Καλύτερα ας το πω «ψίχα». Είσαι η ψίχα μου, είμαι η κόρα. Κατά καιρούς η κόρα είσαι εσύ, γιατί είσαι πιο σκληρός και θρυμματίζεσαι πιο εύκολα. Εγώ είμαι μαλακιά και γίνομαι φυγόπονα στρογγυλά μπαλάκια. Είμαστε μελόψωμο, που φουσκώνει από μια φυσική μαγιά που παράγουμε όπως οι μέλισσες το μέλι. Μετά τον έρωτα στα νύχια μας έχουν μείνει κομμάτια από ζύμη, στα χείλη μας ίχνη από σουσάμι, στα γεννητικά μας όργανα σάλια από μέλι και για είκοσι τέσσερις ώρες ό,τι πιάσουμε γίνεται απέραντος σιτοβολώνας χτενισμένος απ’ τον άνεμο, καθρεφτισμένος στον ήλιο.
ΜπαλαντέρΕδώ η Μαρία Γιαγιάννου απολαμβάνει τους ηθοποιούς στην σκηνή.

Η όμορφη βραδιά έκλεισε με την συγγραφέα φανερά συγκινημένη να ευχαριστεί τους παριστάμενους, την οικογένεια της και τους φίλους που την έχουν στηρίξει. Υπογράμμισε ιδιαίτερα την σχέση της με τον εκδοτικό οίκο «Μελάνι» και τους ευχαρίστησε θερμά.
Μπαλαντέρ«Μπαλαντέρ -μια Ερωτική Εξτραβαγκάντσα», ένα απολαυστικό κείμενο για όλες τις εκφάνσεις του έρωτα που ξεδιπλώνονται με ευαισθησία, εξυπνάδα, γλαφυρότητα, χιούμορ και ωμή αλήθεια μέσα από το εμπνευσμένο κείμενο της Μαρίας Γιαγιάννου.

Κείμενο και αποκλειστικές φωτογραφίες από την βραδιά, Lifebeat.gr

Κοινοποίηση

Γραψτε ενα σχολιο