Διακοπές στη Βενετία

0

cinema
Ε ναι λοιπόν,μετά το Παρίσι ακολουθεί η Βενετία της δεκαετίας του ’50 (και πολλές άλλες πόλεις με οδηγό την μεγάλη οθόνη!).

Καταρχήν νομίζω πως οι περισσότεροι συμφωνούμε πως Καλοκαίρι χωρίς θερινό σινεμά δεν υπάρχει και θερινός κινηματογράφος χωρίς επανεκδόσεις ταινιών επίσης δεν υπάρχει.

Γι ακόμη μια φορά προβάλλεται η υπέροχη ρομαντική κομεντί του Άγγλου σκηνοθέτη David Lean, Summertime /Διακοπές στη Βενετία, 1955. Ο σκηνοθέτης των μεγάλων ταινιών που ακολούθησαν αμέσως μετά, με αυτή την ταινία επαναλαμβάνει το θεματικό μοτίβο της ταινίας του Brief Encounter/ Συντομη συνάντηση, 1945 αλλά αυτή τη φορά παρουσιάζει μοναδικά με το φακό του την Βενετία,αναδεικνύονμτας φωτογραφικά και κινηματογραφικά την ομορφιά της πόλης τοποθετώντας σε πρώτο πλάνο την πόλη ενώ ταυτόχρονα δίνει χώρο στην μοναδικά ανεπανάληπτη Katherine Hepburn για μια κομψή, ανάλαφρη και συνάμα πολύ ουσιαστική ερμηνεία.

Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Μια κομψή, Αμερικανίδα μεσήλικη(για τα δεδομένα της εποχής) που δείχνει πειθαρχημένη και με συστολή γλυκιά και κοριτσίστικη για την ηλικία της, απέναντι στον έρωτα, μετά από οικονομίες ετών καταφέρνει να πραγματοποιήσει το όνειρο της: επισκέπτεται μόνη της και ανεξάρτητη οπως λέει, την Βενετία.

Περιφέρεται μόνη της με την κάμερα της, απαθανατίζοντας την πόλη, τους ανθρώπους, ενώ δείχνει πολύ θετική να έρθει πιο κοντά με τους ντόπιους παρά τις επιφυλλάξεις και την περηφάνια της. Την διακατέχει μια γλυκόπικρη μελαγχολία και μια εσωτερική σύγκρουση, δείχνει να απολαμβάνει που οργανώνει το ταξίδι μόνη της αλλά ταυτόχρονα μελαγχολεί βλέποντας γύρω της τα ερωτευμένα ζευγάρια και κάθε της έκφραση δείχνει πως είναι ανοιχτή στο θαύμα της ζωής. Τότε είναι που γνωρίζει έναν γοητευτικό Ιταλό έμπορο αντικών (Rossano Brazzi), ο οποίος την φλερτάρει και τη διεκδικεί. Πιστεύει πως ζει το όνειρο της μέχρι που μαθαίνει πως ο άντρας αυτός είναι παντρεμένος.

cinema
Όσον αφορά την υπόθεση είναι στην ουσία μια ρομαντική αλλά κάπως γλυκόπικρη ιστορία έρωτα. Αν και στη διάρκεια της ταινίας λέγονται αλήθειες- ωραίες αλήθειες για τις ερωτικές σχέσεις και κάποια στοιχεία σήμερα μας φαίνονται κάπως «υπερβολικά» ας μου επιτραπεί η έκφραση.

Η ταινία όμως στηρίζεται στην πόλη, τη Βενετία, την υπέροχη φωτογραφία – μοναδικά φωτισμένες οι γωνίες την πόλης, οι ανθρώπινες φιγούρες, και φυσικά δίνει χώρο στην πρωταγωνίστρια Katharine Hepburn, η οποία συνδυάζει μοναδικά και διακριτικά, με ισορροπία πολλές ποιότητες του κινηματογραφικού χαρακτήρα της. Είναι κομψή, με κοριτσίστικο σώμα αν και γύρω στα πενήντα, συνδυάζοντας, καθόλου επιφανειακά και χαζοχαρούμενα, την ατσαλοσύνη του άγχους της, τη σοβαρότητα της συντηρητικής Αμερικάνικης κοινωνίας από την οποία προέρχεται, με τη διάθεση να μπει στο ρυθμό της πόλης και την προσμονή της τυχαίας, ρομαντικής συνάντησης.

cinema

Αν δούμε την ταινία τεχνικά, από την οπτική των κινηματογραφιστών, υποθέτω πως θα μπορούσαν να γραφτούν άλλα τόσο για τον σκηνοθέτη- αναμφισβήτητα είναι μια «ταινία του σκηνοθέτη»- για την φωτογραφία σε σχέση με τα ρευματα της εποχής(ντοκιμαντερίστικη οπτική, επιλογή χρωμάτων, ενδυματολογικές επιλογές κ.α). Αν μελετήσουμε την ιστορία μπορούμε να διακρίνουμε στοιχεία και σχόλια για την Αμερικάνικη κουλτούρα, την Ευρωπαική( Η συντηρητική Αμερικανίδα που ήρθε στην Ευρωπαική πόλη, αμάλγαμα πολιτισμού και Μεσογειακού ταμπεραμέντου, για να ζήσει το όνειρο) και πολλά άλλα.

Δεν έχουν όμως τόση σημασία αυτά στην θέαση της ταινίας, ειδικά όταν προβάλεται μια καλοκαιρινή νύχτα σε μια δροσερή αυλή θερινού κινηματογράφου, αυτό που έχει σημασία είναι να απολαύσουμε την ταινία, την ατμόσφαιρα και να μπούμε στο ρυθμό της.

Αν δεν τα καταφέρετε να την δείτε σε θερινό, αναζητήστε τη σε DVD και είναι ευκαιρία να δείτε και άλλες ταινίες του David Lean, όπως η Τυχαία Συνάντηση, 1945

Η κόρη του Ράιαν, 1970 και άλλες που ίσως έχετε δει και στην τηλεόραση ή και όχι.

https://en.wikipedia.org/wiki/David_Lean_filmography

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλη τη φιλμογραφία του σκηνοθέτη. Είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην ιστορία του κινηματογράφου.

Καλή σινεθέαση λοιπόν!

Κοινοποίηση

Γραψτε ενα σχολιο