Ελπίδα μετά την μαστεκτομή από την Πλαστικό Χειρουργό Χαρά Κωνσταντινίδου

0
Χαρά Κωνσταντινίδου MD, FEBOPRAS Πλαστικός Χειρουργός Επιμελήτρια Β’ Ε.Σ.Υ. – Ε.Α.Ν.Π. ΜΕΤΑΞΑ

Χαρά Κωνσταντινίδου MD, FEBOPRAS
Πλαστικός Χειρουργός Επιμελήτρια Β’ Ε.Σ.Υ. – Ε.Α.Ν.Π. ΜΕΤΑΞΑ

Μετά την συνέντευξη που έδωσε στο  Lifebeat.gr και την δική σας απαίτηση, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την συνεργασία μας με την ιατρό κ. Κωνσταντινίδου Χαρά M.D.  EBOPRAS – Πλαστικό Χειρουργό. Η κ. Κωνσταντινίδου στο εξής, θα δίνει συμβουλές υγείας και ομορφιάς ως επιστημονικός συνεργάτης της σελίδας μας και θα απαντά στα ερωτήματά σας. Την ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρότασής μας, την υποδεχόμαστε στην όμορφη παρέα μας και της ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο και την καριέρα της. Στο άρθρο αυτής της εβδομάδας μαθαίνουμε για την αποκατάσταση μαστού μετά απο μαστεκτομή και τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε. ‘Ενα άρθρο γεμάτο ελπίδα και αγάπη για την ζωή.

Στη ζωή καλά είναι να βλέπουμε την θετική πλευρά ακόμη και των πιο δυσάρεστων  γεγονότων που μπορεί να μας συμβούν. Ο καρκίνος του μαστού αν διαγνωσθεί έγκαιρα μπορεί να ιαθεί και οι τεχνικές αποκατάστασης του έχουν εξελιχθεί, προσφέροντας  πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η ακρωτηριστική επέμβαση της μαστεκτομής μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να αποκτήσουμε ένα στήθος που να προσεγγίζει κατά πολύ αυτό που πάντα ονειρευόμασταν.

Από τη μία υπάρχουν γυναίκες που μετά από εγκυμοσύνες, αύξηση σωματικού βάρους ή μαζική  απώλεια κιλών, παρουσιάζουν έντονη πτώση των μαστών τους (σε συνδυασμό με γιγαντομαστία  ή ατροφία  αντίστοιχα) με αισθητικές αλλά και λειτουργικές επιπτώσεις. Από την άλλη υπάρχουν γυναίκες με συγγενή υποπλασία του στήθους, που πάντα ονειρευόντουσαν να έχουν ένα πιο πλούσιο ντεκολτέ. Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες αν είχαν την οικονομική άνεση ή αν έπαιρναν την απόφαση να υποβληθούν σε μία αισθητική επέμβαση, θα είχαν περάσει από το χειρουργικό τραπέζι του πλαστικού χειρουργού.Αν όμως η ζωή τα φέρει έτσι και η διασφάλιση της υγείας μας επιβάλει την χειρουργική επέμβαση, τότε μήπως πρέπει να γνωρίζουμε τι οφέλη μπορούμε να έχουμε από αυτή;

Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή μπορεί να είναι είτε άμεση, δηλαδή αμέσως μετά την μαστεκτομή στο ίδιο χειρουργείο, είτε απώτερη αφού ολοκληρωθούν οι συμπληρωματικές θεραπείες. Σε κάθε περίπτωση η αποκατάσταση μπορεί να γίνει  με διατατήρες ιστών και ενθέματα ή με αυτόλογους ιστούς, μεταφέροντας δηλαδή δέρμα και λίπος από άλλες περιοχές του σώματος. Τι γίνεται όμως με τον ετερόπλευρο υγιή μαστό; Προκειμένου να υπάρξη  συμμετρία στο τελικό μας αποτέλεσμα, στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων πρέπει να επέμβουμε χειρουργικά και στον άλλο μαστό. Αυτό συνήθως γίνεται σε δεύτερο χρόνο, σε διάστημα 6-8  μηνών από το πρώτο χειρουργείο της μαστεκτομής  και της αποκατάστασης.

Στις περιπτώσεις όπου ο υγιής μαστός παρουσιάζει έντονη υπερτροφία και πτώση, προχωράμε σε μειωτική και ανόρθωση. Επιτυγχάνουμε έτσι τη δημιουργία ενός μαστού μικρότερου μεγέθους, με φυσιολογική θέση  της θηλής και νεανικότερη όψη, ο οποίος είναι συμμετρικός με τον αποκατασταθέντα μαστό. Οι ασθενείς αισθάνονται ανακούφιση από πόνους στη ράχη και στον αυχένα, μπορούν να φορέσουν ρούχα που πριν δεν τολμούσαν και γενικότερα αισθάνονται μεγαλύτερη ευεξία λόγω της αφαίρεσης του πλεονάζοντος λιποαδενικού ιστού από το στήθος τους.

Ελπίδα μετά την μαστεκτομή από την Πλαστικό Χειρουργό Χαρά Κωνσταντινίδου
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου οι γυναίκες που υποβάλονται σε μαστεκτομή έχουν έναν πολύ μικρό έως ανύπαρκτο μαστό. Αυτές οι γυναίκες μέσα από αυτήν την δυσάρεστη κατά τα άλλα κατάσταση, έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν ένα πλούσιο στήθος, πάντα σε αναλογία με τον σωματότυπό τους. Όπως στην προηγούμενη περίπτωση έτσι κι εδώ, μετά το πέρας της πρώτης φάσης της αποκατάστασης και αφού έχουμε επιτύχει το επιθυμητό μέγεθος στον αποκατασταθέντα μαστο, επεμβένουμε στον υγιή. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται αυξητική με ενθέματα σιλικόνης στρογγυλά ή δάκρυ, για αισθητικούς λόγους. Επιτυγχάνουμε έτσι αφενός καλύτερη συμμετρία με τον μαστό που έχουμε αποκαταστήσει και αφετέρου προσφέρουμε στην ασθενή μας ένα πλούσιο μπούστο, αρμονικό με το σώμα της και σεβόμενοι την επιθυμία της να αποκτήσει ένα μεγαλύτερο στήθος.

Ουδεν κακόν αμιγές καλού, θα ταίριαζε να πούμε για όλες αυτές τις περιπτώσεις που επωφελούνται μιας αισθητικής επέμβασης μέσα στην κατα τα άλλα επίπονη διαδικασία αντιμετώπισης της νόσου. Πρόκειται για επεμβάσεις που καλύπτονται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία, τουλάχιστον στα δημόσια νοσοκομεία. Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να παροτρύνω όσες γυναίκες έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή και δεν έχουν κάνει αποκατάσταση, να μη διστάζουν να προχωρήσουν στην επέμβαση. Κάθε γυναίκα αξίζει να έχει μία άρτια εικόνα του ευατού της.

Ελπίζω να έδωσα μία νότα αισιοδοξίας σε όλες αυτές τις γυναίκες που έχουν βιώσει ή βιώνουν αυτή την συγκυρία.

 Στο Δημόσιο Νοσοκομείο Μεταξά λειτουργούν απογευματινά ιατρεία οπου η κ.Κωνσταντινίδου εξετάζει κάθε Τρίτη. Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό στο τηλέφωνο του νοσοκομείου 213-20 79 743. Για περισσότερες πληροφορίες και ερωτήσεις μπορείτε να έρθετε σε επαφή απευθείας με την ιατρό στο τηλέφωνο επικοινωνίας 6948-20 40 31 και στο email: harakonstantinidou@yahoo.com.

Κοινοποίηση

Γραψτε ενα σχολιο