Έρωτας, πόλεμος και περσινές βροχές, μεταμεσονύκτια

0

Η ομάδα που αναδείχτηκε νικήτρια στο Bob festival του 2014 (ομάδα “ΡαΚούν”) μας παρουσιάζει την νέα της δουλειά. Μετά από ένα κύκλο παραστάσεων στο θέατρο “104”, επαναλαμβάνει το μονόλογό της σε ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΕΣ παραστάσεις στο θέατρο «Θησείον» αυτή τη φορά.

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

“Περσινές βροχές”

Μπορεί ένας έρωτας να περάσει από βοµβαρδισµούς, θεωρίες σχετικότητας, σκακιστικές κινήσεις και να βγει ζωντανός; Σε ρωτάω. Μπορεί;
Άνοιξη 1914. Στα πρόθυρα του Μεγάλου Πολέµου. Μια γυναίκα ακροβατεί ανάµεσα στα αποµεινάρια της Μπελ Επόκ και τις Κεντρικές Δυνάµεις, αναµετράται µε τα γεγονότα που στιγµάτισαν τέσσερις δεκαετίες πολέµων, ερώτων κι απωθηµένων: μια ερωτευμένη κοπέλα διατρέχει 25 χρόνια ιστορίας, από τις αρχές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ως τις αρχές του Δεύτερου.
Έρωτας, πόλεμος και βροχές στο “104”Στην ανακαινισμένη κάτω σκηνή του θεάτρου “104”, δυο από τα μέλη της ομάδας “ΡαΚούν” -που κέρδισε το περσινό Scratch στο Bob festival 2014 με το “Honeymoon”- αναμετρώνται με έναν μονόλογο. Ο άντρας γράφει και σκηνοθετεί η γυναίκα ερμηνεύει. Νέοι ηθοποιοί κι οι δύο τους, πέρυσι αποφοιτήσαν από την σχολή του Θεάτρου Τέχνης και ήδη δείχνουν σημαντικά δείγματα δουλειάς.
Το κείμενο (Χρήστος Καρασαββίδης) έχει τα προβλήματα που έχουν τα περισσότερα πρωτόλεια κείμενα: θέλει να πει πολλά πράγματα με την πρώτη φορά. Μπλέκει πολλά θέματα, πολλές εποχές, ρεαλισμό με συναίσθημα και ποίηση με φιλοσοφία… Σε κερδίζει όμως με το συναίσθημα του σκηνοθέτη-συγγραφέα, αλλά κυρίως με την ερμηνεία της
Δώρας Παρδάλη. Τόσο άμεση που νόμιζες ότι, απλά, απευθύνεται σε εσένα, ενώ είσαι στην κουζίνα του σπιτιού της και αυτή είναι η κολλητή σου, που συγχρόνως κάνει δουλειές… Απίστευτη αμεσότητα, πράγμα σπάνιο για τόσο νέους ηθοποιούς.
Ελάχιστα αντικείμενα στην black box σκηνή, τα οποία χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως. Λίγα Μπελ Επόκ κοστούμια (Βασιλική Σύρµα), το φόρεμα της πρωταγωνίστριας σύγχρονο, που όμως παραπέμπει και σε μια πιο μακρινή εποχή, κι ένα τεράστιο πανί (Ηλέκτρα Σταµπούλου) που θα γίνει από κούνια και πολυθρόνα μέχρι παιδί, κι ένα κουτί που θυμίζει το μαγικό κουτί του φωτογράφου ή του ταχυδακτυλουργού, μέσα από το οποίο εμφανίζονται όλα τα αντικείμενα της παράστασης!

Βelle Époque: («Όμορφη Εποχή») ονομάστηκε η περίοδος της ευρωπαϊκής ιστορίας από το 1871 έως την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1914, και χαρακτηρίστηκε για το αισιόδοξο πνεύμα που κυριάρχησε. Η ονομασία «Μπελ Eπόκ» δόθηκε εκ των υστέρων, όταν θεωρήθηκε ως «χρυσή εποχή» σε αντίθεση με τη φρίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια εποχή ομορφιάς, επίδειξης πλούτου, υψηλής ραπτικής και με ασυνήθιστη πολιτική σταθερότητα στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη.

«Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες»,
Τουρναβίτου 7, Θησείο (metro Θησείο-Μοναστηράκι)
210.3255444
Παρασκευή & Σάββατο στις 23:30
Εισιτήριο: 12€, 10€ (μειωμένο) Online: www.ticketservices.gr

Κοινοποίηση

Γραψτε ενα σχολιο