Φυτικές μάσκες προσώπου – Ο απαραίτητος σύμμαχος! – της Χριστίνας Σαμπατάκου

0

Πριν ξεκινήσουμε αναλυτικά για τις μάσκες προσώπου είναι σημαντικό να ξαναθυμηθούμε το βασικό σχήμα καθημερινής φροντίδας της επιδερίδας.

Ας ξεκινήσουμε όμως με την βάση, ποια είναι δηλαδή η σωστή φροντίδα και στην πορεία θα σας προτείνω μάσκες φυσικές, 100% φυτικές που θα σας προσφέρουν αυτό ακριβώς που χρειάζεται η δική σας επιδερμίδα, πάντα στα πλαίσια της ολιστικής και  απολαυτσικής αίσθησης που μόνο η αρωματοθεραπεία μπορεί να μας προσφέρει.

Θα ήθελα να ανα φέρω ξεκάθαρα τα βήματα καθημερινής περιποίησης της επιδερμίδας, ανεξάρτητα σε αυτή τη φάση από τον τύπο δέρματος:

  1. Σωστός, σχολαστικός καθαρισμός ημερήσιος, με γαλάκτωμα ή με υγρό gel χωρίς σαπούνι.
  2. Τονωτική λοσιόν(toner) ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας μας. Εφαρμογή με βαμβάκι.
  3. Καθημερινή φροντίδα ενυδάτωσης και ειδικής φροντίδας(π.χ συσφιξη, λάμψη, σμηγματορύθμιση κτλ.) με ορό(serum) + την κατάλληλη ενυδατική κρέμα ημέρας.
  4. Πάντα φροντίζουμε την περιοχή των ματιών με την αντίστοιχη κρέμα καθώς δεν ξεχνάμε να φοράμε αντηλιακό τους καλοκαιρινούς μήνες με υψηλό δείκτη προστασίας ή να έχει δεικτη προστασίας η ενυδατική μας του χειμερινούς μήνες.
  5. Το βράδυ ξεκουραζόμαστε και ξεκουράζουμε και την επιδερμίδα μας με σωστό καθαρισμό πάλι, και στην πορεία δεν ξεχνάμε τον ορό μας(ή το λάδι νυκτός με αιθέρια έλαια και βιταμίνες) + την κρέμα νυκτός + κρέμα ματιών.

Αυτά τα βήματα αποτελούν την καθημερινή μας φροντίδα. Οι μάσκες μας στις οποίες και είναι αφιερωμένο το κείμενο εντάσσονται στην εβδομαδιαία περιποίηση της επιδερμίδας μας μαζί με την απολέπιση.

Η απολέπιση ιδανικά γίνεται 1 φορά την εβδομάδα με ένα προιόν ήπιο ανάλογα πάλι με τον τύπο της επιδερμίδας μας. Δεν θα αναφερθώ τώρα στην απολέπιση καθώς και εδώ υπάρχουν εξειδικευσεις ανάλογα με την επιδερμίδα και τις προσωπικές ανάγκες. Επιπλέον, πιστεύω τόσο στη δράση μιας μάσκας με βαθύ καθαρισμό που ίσως και να μπορέσουμε να παραλείψουμε αυτό το βήμα. θα αναφερθούμκε όμως σε επόμενο κείμενο.

Φυτικές μάσκες προσώπου –Ο απαραίτητος σύμμαχος!
Οι μάσκες λοιπόν, είναι προιόντα πιο πλούσιας υφής και σύστασης από τις κρέμες μας και έχουν ως στόχο να εφαρμόζονται και να αφαιρούνται εύκολα, να καθαρίζουν σε βάθος την επιδερμίδα, να την ενυδατώνουν, να προσφέρουν τόνωση και να βοηθούν τα δραστικά συστατικά να διαπερνούν την επιδερμίδα προσφέροντας άμεση δράση.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαχωρίσουμε τις μάσκες προσώπου, όπως η επίδραση που έχουν στην επιδερμίδα, ανάλογα με τους τύπους επιδερμίδας(π.χ μάσκα με άργιλο για βαθύ καθαρισμό, στυπτική και για σύσφιξη πόρων που αναφέρεται στις λιπαρές επιδερμίδες), τα κύρια συστατικά τους, τον τρόπο που εφαρμόζονται και αφαιρούνται.

Φυτικές μάσκες προσώπου –Ο απαραίτητος σύμμαχος!
Ένας κύριος όμως διαχωρισμός που αποδίδει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά στον τύπο της μάσκας, είναι η διάκριση ανάμεσα με ανοιχτού και κλειστού τύπου μάσκες.

Για να γίνει πιο ξεκάθαρος ο διαχωρισμός να σημειώσω πως οι ανοιχτές μάσκες είναι εκείνα τα προιόντα που που έχουν πιο μαλακή, πιο κρεμώδη υφη και σύσταση αφήνοντας την επιδερμίδα να ανπνέει, να διατηρεί την θερμοκρασία σταθερή γιατί επιτρέπουν στην υγρασία, το οξυγόνο και τη θερμότητα να την διαπερνά. όπως ανέφερα είναι μασκες μαλακές και ιδιαίτερα απορροφητικές . Η κύρια δράση τους ειναι να καθαρίζουν, να κρυώνουν ελαφρώς την επιδερμίδα και για υτό να την τονώνουν, συσφίγγουν τους πόρους.

Οι κλειστές μάσκες απο την άλλη πλευρά, σχηματίζουν ένα μονωτικό φιλμ στην επιδερμίδα εμποδίζοντας την ανταλλαγή θερμότητας και ουσιών. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται μεγάλη δερματική άνεση λόγω υψηλής συγκέντρωσης υγρασίας, διαστολή των αγγείων, διεύρυνση πόρων και διόγκωση της επιδερμίδας. οι παραπάνω λειτουργίες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και τη λείανση λεπτών γραμμών.

θα επικεντρωθούμε σε δυο βασικούς τύπους μάσκας, τις αργιλώδεις και τις γαλακτοματοποιημένες μάσκες – κρεμομάσκες. Η δευτερη κατηγορία πλέον, έχει αρχίσει να είναι πολύ διαδεδομένη στην κοσμητολογία παραπέμποντας στις παραδοσιακές Ασιατικές μάσκες, οι οποίες είναι λίγο πιο παχύρευστες και εμπολουτισμένς από τις κρέμες και μπορούν να μείνουν στο πρόσωπο ακόμη και κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. είναι προιόντα που παραμένουν ρευστά καιδεν χάνουν τον υδατικό τους χαρακτήρα ρυθμίζοντας το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας. Επιτρέπουν στην επιδερμίδα να αναπνέει ρυθμίζοντας το ph της σε βάθος καθώς επιτρέπουν στα δραστικά συστατικά της μάσκας να λειτουργήσουν στην επιδερμίδα ελεύθερα. Ειναι ιδανικές για τα ξηρά και ώριμα δέρματα και για κάθε τύπο αφυδατωμένου δέρματος. έχουν το πλεονέκτημα πως μπορούν να εφαρμοστούν τόσο και στο λαιμό/ντεκολτέ ακόμη και στα χέρια για ενυδάτωση και ανακούφιση από την ξηρότητα.

Αφαιρούνται με βαμβάκι εμποτισμένο με χλιαρό νερό ή ακόμη καλύτερα με ιαματικό νερό ή ανθόνερο χαμομηλιού ή ροδόνερο.

Φυτικές μάσκες προσώπου –Ο απαραίτητος σύμμαχος!
Οι μάσκες με άργιλο, οι οποίες συνήθως είναι καθαριστικές και συσφικτικές μάσκες, είναι πολύ αναγνωρίσιμες και έχουν ευρεία χρήση. Η άργιλος είναι φυσικό ένυδρο πυριτικό αργίλιο με μεγάλη απορροφητική ικανότητα τόσο για τα υδατικά όσο και για τα λιπαρά συστατικά του δέρματος.  Ιδανικά οι δυο τύποι μάσκας συνδυαζονται ξεκινόντας από μια καλή καθαριστική, συσφικτική μάσκα με άργιλο και συνεχίζουμε με μια δροσιστική, καταπραυντική μάσκα gel η οποία μπορεί να παραμείνει στην επιδερμίδα ακόμη και 60’.

 Υπάρχουν διάφοροι τύποι(χρωματισμοί) άργιλου αλλά οι πιο διαδεδομένοι στη χρήση τους είναι η λευκή αργιλος(καολίνη), η πράσινη,η ροζ και η κόκκινη. Έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά ο συνδυασμός των αιθερίων ελαίων και των υπόλοιπων ενεργών συστατικών, αποδίδει τα κύρια χαρακτηριστικά στο τελικό προιόν.

Ενδεικτικά μια μάσκα με πράσινη άργιλο μπορεί με την προσθήκη των κατάλληλων συστατικών, ανθόνερο λεβάντας, αιθέρια έλαια μέντας, λεβάντας και έλαιο grapeseed να αποτελέσει μια εξαιρετική μάσκα για βαθύ καθαρισμό, απομάκρυνση ρύπων , σύσφιξη πόρων και έντονη σμηγματορρυθμιστική δράση. Χαρακτηριστικά που τα αποζητά η λιπαρή επιδερμίδα με ατέλειες.

Μια μάσκα με ρόζ άργιλο και αιθέρια έλαια λεβάντας, χαμομηλιού και τριαντάφυλλου, με αλόη gel και ροδακινέλαιο, αποτελεί μια υπέροχη πρόταση για την πιο ξηρή και ευαλίσθητη επιδερμίδα. Καθαρίζει σε βάθος χωρίς να ξηραίνει την επιδερμίδα, αναζοωγονεί και παράλληλα αποσυμφορεί.

Φυτικές μάσκες προσώπου –Ο απαραίτητος σύμμαχος!
Προτείνω αν τα καταφέρετε μια φορά την εβδομάδα να ακολουθεί πάντα μια καλή ενυδατική και δροσιστική μάσκα μετά τις καθαριστικές. αυτό θα δώσει το αίσθημα της άνεσης στο δέρμα σας θα είναι σαν να κάνει ένα μπάνιο ενυδάτωσης!!!

Πρόταση για ενυδατική – καταπραυντική μάσκα; μα φυσικά η αγαπημένη μου με gel aloe vera, calendula oil, ροδακινέλαιο, βιταμίνη Ε και αιθέρια έλαια χαμομήλι και μαστίχας Χίου. Διατηρείστε τη στο ψυγείο, η επιδερμίδα σας θα σας ευγνωμονεί!!!!!!

Παράλληλα  μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός ενυδατικών παραγόντων με άργιλο και δραστικά συστατικά όπως το έλαιο πορτοκάλι με βιτ.C και να δημιουργηθεό ένα προιόν εύκολο στην εφαρμογή και στην αφαίρεση που μπορεί να προσφέρει άμεση λάμψη και ομοιόμορφο τόνο στη επιδερμίδα πριν από το βραδινό make up!

Τέλος με την προσθήκη των αντίστοιχων ενεργών συστατικών, κυρίως βιταμινών και αιθερίων ελαίων μπορούμε να δημιουργήσουμε μάσκες με συσφικτική δράση και ήπια λείανση των ρυτίδων.

Η αρωματοθεραπεία μας δίνει πολλές δυνατότητες να δημιουργήσουμε τις μάσκες που μας ταιριάζουν ακόμη και να κάνουμε εναλλαγές και συνδυασμούς κάθε περίοδο αντίστοιχες των αναγκών μας. Η επιδερμίδα μας μας δίνει μηνύματα μην το ξεχνάμε αυτό.

Χριστίνα Σαμπατάκου
Αρωματοθεραπεύτρια
Κιν. 6984 283931
Essentialchristine.blogspot.gr
Christina.samp@hotmail.com 

Κοινοποίηση

Γραψτε ενα σχολιο