Πλαστική-Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική: Αλήθειες και μύθοι. Συνέντευξη με την Πλαστικό Χειρουργό Χαρά Κωνσταντινίδου

0

Χαρά Κωνσταντινίδου M.D. EBOPRAS Πλαστικός ΧειρουργόςΧαρά Κωνσταντινίδου M.DEBOPRAS – Πλαστικός Χειρουργός
Επιμελήτρια Β’ Ε.Σ.Υ. – Ε.Α.Ν.Π.  Μεταξά

Το θέμα μας οι αισθητικές και επανορθωτικές επεμβάσεις , οι φόβοι του χειρουργείου και τα αποτελέσματα. Στην συζήτηση που λάμβανε χώρα όλοι είχαμε κάτι να πούμε. Καθώς προχωρούσε, αυτό που μας προξένησε έκπληξη ήταν, ότι  δυο γνωστοί μας  είχαν χειρουργηθεί απο την Πλαστικό Χειρουργό κ.Χαρά Κωνσταντινίδου. Επειδή αυτό που πήραμε πίσω απο την συζήτηση, μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις αλλά και απορίες, ψάξαμε, βρήκαμε την ιατρό και της πήραμε συνέντευξη  προσπαθώντας να αποσπάσουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσαμε.

Πέρα από τις αισθητικές επεμβάσεις, που είναι σε όλους μας γνωστές, πληροφορηθήκαμε πως η κ. Κωνσταντινίδου έχει ένα πλούσιο βιογραφικό και  ειδικεύεται σε πολύ  δύσκολες περιπτώσεις  επανορθωτικών επεμβάσεων σε καρκινοπαθείς.Με σπουδές στo Μπάρι της Ιταλίας, υποτροφία και μεταπτυχιακά στην Αγγλία, μαθήτευσε δίπλα στο διεθνούς φήμης πλαστικό χειρουργό Dr. Day Davies στo Λονδίνο και  για μικρό χρονικό διάστημα δίπλα στον πατέρα της Πλαστικής Χειρουργικής prof. Ivo Pitanguy  στη Βραζιλία. Επιπλέον, με πάρα πολλές ώρες χειρουργείων στο Ε.Σ.Υ. , πρώτα στο  Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, έπειτα στο Νοσοκομείο “O Άγιος Σάββας” και τώρα στο  Νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά, η ιατρός έχει αποκτήσει ήδη φήμη, μεγάλη  εμπειρία και εξοικείωση, παρά το νεαρό της ηλικίας της… 

Καλησπέρα κ.Κωνσταντινίδου. Χαιρόμαστε πολύ που τα λέμε από κοντά καθώς έχουμε αρκετές απορίες για την Πλαστική Χειρουργική. Αλλά καταρχήν πείτε μας πως επιλέξατε ένα τόσο δύσκολο επάγγελμα;

Καλησπέρα σας.Σας ευχαριστώ κι εγω με τη σειρά μου. Η αλήθεια είναι ότι σε πολύ μικρή ηλικία ήθελα να σπουδάσω  Αρχιτέκτων γιατί μου άρεσε να σχεδιάζω. Όταν μεγαλώνοντας  επέλεξα να ακολουθήσω την Ιατρική, είχα ήδη αποφασίσει πως θα γίνω Πλαστικός Χειρουργός. Ήθελα μία ειδικότητα που να συνδυάζει τη γνώση και την καλλιτεχνική  δημιουργία.  Ο Πλαστικός χειρουργός είναι σαν τον γλύπτη. Καλείται να “σμιλεύσει” το ανθρώπινο σώμα και να το επανορθώσει  είτε για λειτουργικούς είτε για αισθητικούς λόγους. Αυτό βέβαια προϋποθέτει βαθιά γνώση της ανατομίας του ανθρωπίνου σώματος, των διαφόρων τεχνικών και μία έμφυτη ικανότητα απόδοσης της θεωρητικής γνώσης στην χειρουργική πράξη.

Για θεραπείες  εναντίον της γήρανσης, μέχρι στιγμής οι περισσότεροι γνωρίζουν τα ενέσιμα και δεν προτιμούν το χειρουργείο. Εσείς τι γνώμη έχετε; Πόσο εύκολο ή δύσκολο, είναι ένα χειρουργείο για τον ασθενή;

 Η κάθε θεραπεία έχει τον σκοπό της και κοιτάζει να εκπληρώσει ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο. Τα ενέσιμα αφορούν συνήθως τα πρώιμα σημάδια της γήρανσης και τα συνιστώ ανεπιφύλακτα σε ηλικίες απο 30 έως και 40+. Ο χρόνος όμως θα συνεχίσει να αφήνει τα σημάδια του οπότε εκεί η λύση του χειρουργείου δείχνει πιο αναγκαία. Μυστικά ομορφιάς υπάρχουν πολλά. Κάθε ηλικία έχει και τις δικές της ανάγκες.Για εμάς, ένας ικανοποιημένος ασθενής με καλαίσθητα αποτελέσματα , είτε αυτά αφορούν οποιαδήποτε αποκατάσταση , είτε  αισθητικό χειρουργείο, είναι η ηθική ανταμοιβή στο τέλος της ημέρας και το προσωποποιημένο αποτέλεσμα της εργασίας μας. Οι ασθενείς που θέλουν να κάνουν μια επέμβαση επισκεπτόνται αρκετούς συναδέλφους μέχρι να τους κερδίσει κάποιος την εμπιστοσύνη. Ο φόβος του χειρουργείου βλέπετε είναι κάτι πολύ προσωπικό για τον ασθενή.Ο ιατρός επιβάλλεται να τον ενημερώνει για όλες τις τυχόν επιπλοκές, να είναι ειλικρινής και να τον καθυσυχάζει με ευγενικό και επεξηγηματικό τρόπο.
Όσον αφορά στη δεύτερη ερώτησή σας, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται  πλέον είναι τέτοιες ώστε, ο ασθενής τις περισσότερες  φορές δεν παραμένει πάνω απο μια- δύο ημέρες στο Νοσοκομείο και  σύντομα επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Για παράδειγμα, στα εξωτερικά  χειρουργεία του Νοσοκομείου μας,  πραγματοποιούνται πολλές μικρές και μεγαλύτερες επεμβάσεις και οι ασθενείς επιστρέφουν αυθημερόν στο σπίτι τους, έχοντας μετεγχειρητικά  κάθε υποστήριξη.

Πλαστικός Χειρουργός
Πάντως πολλοί μπαίνουν στον πειρασμό να κάνουν botox, υαλουρονικό και νήματα, αλλά φοβούνται μην καταλήξει σε άσχημο ή/και αφύσικο αποτέλεσμα. Η γνώμη σας;

 Όλα εξαρτώνται από την τεχνική. Οι πλαστικοί χειρουργοί είναι άρτια εκπαιδευμένοι να προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες. Στις ημέρες μας διάφορες ειδικότητες έχουν εισβάλει στο χώρο της αισθητικής ιατρικής χωρίς καμία εξειδικευμένη εκπαίδευση. Όμως δεν μπορούν όλοι  οι ιατροί να είναι πλαστικοί χειρουργοί, όπως δεν μπορούν όλοι  οι ιατροί να είναι παθολόγοι, ογκολόγοι  ή δερματολόγοι.
Η συμβουλή μου είναι όταν αποφασίσει κάποιος να κάνει οποιαδήποτε αισθητική παρέμβαση- επέμβαση, να ενημερωθεί πολύ καλά και να μην δελεαστεί  ούτε από την διαφήμιση, ούτε από την τιμή που θα ακούσει.
Επίσης σημαντικότατο ρόλο για ένα επιτυχές αποτέλεσμα έχει  η ποιότητα  και η σωστή επιλογή  των υλικών που χρησιμοποιούνται.

Πληροφορηθήκαμε πως αναλαμβάνεται την αποκατάσταση πολύ σοβαρών περιστατικών, ανθρώπων που έχουν χτυπηθεί από την επάρατη νόσο.  Είδαμε μια ασθενή η οποία κατάφερε και ξεπέρασε τον καρκίνου του μαστού και αποφάσισε να σας επισκεφθεί στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου, σωστά;

Σωστά. Η ασθενής , όπως είδατε στο βίντεο είναι νεαρής ηλικίας. Είχε χειρουργηθεί και ακτινοβοληθεί για καρκίνο μαστού . Το χειρουργείο επιλογής της ασθενούς ήταν αποκατάσταση του μαστού, παίρνοντας δέρμα και μυ από την πλάτη. Δηλαδή χρησιμοποιήθηκε ο πλατύς ραχιαίος μυς και μία μικρή νησίδα δέρματος  από την ράχη της ασθενούς και μεταφέρθηκε στην θέση της μαστεκτομής. Έτσι δημιουργήσαμε ένα νέο μαστό με υγειές δέρμα από την πλάτη της ασθενούς. Στον ετερόπλευρο μαστό, προχωρήσαμε σε μειωτική και ανόρθωση, για να επιτύχουμε συμμετρία. Αργότερα προχωρήσαμε και στην αποκατάσταση της θηλής.

 Όλα αυτά σε μια χειρουργική επέμβαση;

Σε τρεις φάσεις άρα τρεις επεμβάσεις μέσα σε διάστημα εννέα  μηνών.Δυο  με γενική νάρκωση με απόσταση έξι μηνών και τελευταία η δημιουργία της θηλής με τοπική αναισθησία.

Από τις φωτογραφίες που μας δείξατε, φαίνεται να υπάρχει το κατάλληλο χειρουργείο ακόμα και για τις πολύ δύσκολες περιπτώσεις με πολύ καλά αποτελέσματα. Υπάρχει κάποιο μυστικό και δεν φαίνονται τόσο οι τομές; Είναι δύσκολο το χειρουργείο που είδαμε; Σας ρωτάω γιατί το νοσοκομείο που εργάζεστε εξυπηρετεί πολύ μεγάλο όγκο επανορθωτικών επεμβάσεων και ο χρόνος πιέζει.

Τίποτα δεν είναι δύσκολο και τίποτα δεν είναι εύκολο. Υπάρχει σεβασμός στους ανθρώπινους ιστούς που χειρίζεσαι, στον ασθενή που σε εμπιστεύεται, σωστή επιλογή των υλικών που χρησιμοποιείς, εμπιστοσύνη στην χειρουργική ομάδα, άριστη γνώση και χειρουργική εμπειρία.  Όσο περισσότερο ένας πλαστικός χειρουργεί, διαβάζει  και συνεργάζεται με άλλες χειρουργικές ειδικότητες, τόσο αισθάνεται σίγουρος για τον εαυτό του και εμπλουτίζει την γνωσιακή του βάση. Οι πλαστικοί συνεργαζόμαστε, ή τουλάχιστον δύναται να συνεργαζόμαστε με σχεδόν όλες τις χειρουργικές ειδικότητες και αυτό γιατί καλούμαστε να αποκαταστήσουμε ελλείμματα και δυσμορφίες σε ολόκληρο το σώμα. Δεν σας κρύβω πως στο νοσοκομείο που εργάζομαι οι λοιπές  χειρουργικές ειδικότητες στελεχώνονται από χειρουργούς που είναι  εξειδικευμένοι σε μια τεράστια γκάμα επεμβάσεων  και πολύ καλά καταρτισμένοι. Το να συνεργάζομαι μαζί τους , αποτελεί πολύ μεγάλη εμπειρία και τιμή για εμένα. Μέσα από την ομαδική εργασία καταφέρνουμε να αντιμετωπίσουμε περιστατικά που απαιτούν πολύωρα χειρουργεία, προκειμένου να καταφέρουμε να έχουμε μία θετική έκβαση τόσο για το ογκολογικό όσο και για το αισθητικό αποτέλεσμα.

Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα ενός τέτοιου χειρουργείου της κλινικής της Πλαστικής;

Βεβαίως. Ένα παραμελημένο καρκίνωμα παρωτίδας που ήταν σαν ένα δεύτερο κεφάλι κάτω απ’το αυτί του ασθενούς και χρειάστηκε 12 ώρες χειρουργείο.  Η εκτομή ήταν εργώδης  λογω της θέσης του όγκου κοντά σε μεγάλα αγγεία του λαιμού  και η αποκατάσταση του μεγάλου ελλείμματος δέρματος που δημιουργήθηκε, αρκετά απαιτητική.

Πείτε μας μερικά χειρουργεία που έχετε κάνει. Έχετε σε κάποιο τομέα μεγαλύτερη έφεση;

Στην καριέρα μου έχω ασχοληθεί τόσο με τα αμιγώς επανορθωτικά όσο και με τα αισθητικά χειρουργεία. Θεωρώ ότι και τις δύο κατηγορίες  επεμβάσεων ,  τις φέρνω εις πέρας με την ίδια ευχέρεια.

Χαρά Κωνσταντινίδου M.D. EBOPRAS Πλαστικός Χειρουργός
Πόσα χρόνια ασχολείστε με την Πλαστική; Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;

Αποφοίτησα  από την Ιατρική σχολή το 2002 και μετά από 2 χρόνια εκπαίδευσης στη Γενική Χειρουργική, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων, αξιοποίησα στο έπακρο τις δυνατότητες εκπαίδευσης που είχα  στο εξωτερικό.  Στην Αγγλία ασχολήθηκα  αποκλειστικά με την Αισθητική Πλαστική Χειρουργική. Το 2011 κατόπιν επιτυχών εξετάσεων στις Βρυξέλλες απέκτησα το Ευρωπαικό Δίπλωμα Αισθητικής και  Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής. Στην ειδικότητά μας θεωρείται αποδεικτικό γνώσεων και χειρουργικής ικανότητας.
Το 2012 απέκτησα τον Ελληνικό  τίτλο της Ιατρικής Ειδικότητας στην Πλαστική Χειρουργική. Εδώ και 3 χρόνια εργάζομαι ως  Επιμελήτρια Β’στο Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο  ΕΑΝΠ Μεταξά.
Όσον αφορά στο μέλλον, η Πλαστική  Χειρουργική έχει πολλά ακόμα να δώσει. Για τον λόγο αυτό ο γιατρός θα πρέπει να είναι ενημερωμένος και να ακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις.

Είστε πολύ νέα για να έχετε τέτοια κατάρτιση και να έχετε κερδίσει τον σεβασμό των συναδέλφων σας. Κάποιοι μας μίλησαν με πολύ θερμά λόγια για εσάς. Απαιτήθηκαν θυσίες για να πετύχετε το στόχο σας;

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Εξαρτάται πως το βλέπει κανείς. Είχα πάντα την προσωπική μου ζωή, αλλά ποτέ δεν άφησα τους στόχους μου στην άκρη. Προσπαθούσα μεθοδικά να τους ολοκληρώνω και να θέτω καινούριους. Είναι αλήθεια πως χρειάστηκαν πολλές θυσίες τόσο από εμένα, όσο και από την οικογένειά μου την οποία ευχαριστώ για την στήριξη  και την αγάπη της.

Κ.Κωνσταντινίδου σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρόνο που διαθέσατε και για τις πληροφορίες που μας δώσατε. 

 Εγώ σας ευχαριστώ.

Η κα Κωνσταντινίδου Χαρά κατόπιν εξετάσεων, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπάρι Ιταλίας και ολοκλήρωσε με άριστα τις σπουδές της το 2002 .Το 2003 ξεκίνησε την ειδίκευσή της στην Γενική Χειρουργική, στο Γενικό Νοσοκομείο της Σάμου.Κατόπιν μαθήτευσε δίπλα στο διεθνούς φήμης πλαστικό χειρουργό Dr Day Davies στo Λονδίνο και στη συνέχεια για σύντομο χρονικό διάστημα, δίπλα στον πατέρα της πλαστικής χειρουργικής prof. Ivo Pitanguy στη Βραζιλία. Επέστρεψε στην Μεγάλη Βρετανία και εργάστηκε στο Νοσοκομείο Oaklands του Μanchester, όπου ασχολήθηκε αποκλειστικά με αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις. Συνέχισε την ειδίκευσή της για τέσσερα έτη στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών “O Άγιος Σάββας”.Παράλληλα παρακολουθούσε για μία τριετία στο πλευρό του Πλαστικού Χειρουργού κου Ανδρέα Φουστάνου.
Tο 2011, κατόπιν επιτυχών πανευρωπαϊκών εξετάσεων, έλαβε τον τίτλο της Fellow of the European Board of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery αποκτώντας το αντίστοιχο Δίπλωμα (http://www.ebopras.org/) και εν συνεχεία το 2012, έλαβε και τον τίτλο της ειδικότητας της Πλαστικής Χειρουργικής στην Ελλάδα.
Το 2013 κέρδισε υποτροφία από την Ελληνική Εταιρία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής για μετεκπαίδευση στο “St Andrews” Κέντρο Πλαστικής Χειρουργικής, του Νοσοκομείου Broomfield της Μεγάλης Βρετανίας.
Η κα Κωνσταντινίδου ειδικεύτηκε σε ένα ευρύ φάσμα της επανορθωτικής και αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, όπως χειρουργική μαστού, καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, αντιμετώπιση μελανώματος, αισθητική χειρουργική προσώπου και σώματος .
Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα εκπαιδευτικά σεμινάρια της ειδικότητάς της και έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση και την παρουσίαση εργασιών σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια. Είναι αναγνωρισμένο μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αιθητικής Χειρουργικής και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Από τον Νοέμβριο του 2013 που επέστρεψε στην Ελλάδα ανέλαβε ως Επιμελήτρια Β’-Ε.Σ.Υ. Πλαστικός Χειρουργός της κλινικής Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο Πειραιά ΕΑΝΠ “Μεταξά”.


Στο Δημόσιο Νοσοκομείο Μεταξά λειτουργούν απογευματινά ιατρεία. Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό στο 213-20 79 743. Εξετάζει κάθε Τρίτη απόγευμα. Για περισσότερες πληροφορίες και ερωτήσεις μπορείτε να έρθετε σε επαφή απευθείας με την ιατρό στο τηλέφωνο επικοινωνίας 6948-20 40 31
και στο
email: harakonstantinidou@yahoo.com.

Κοινοποίηση

Γραψτε ενα σχολιο