Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης εξαιρετικός στην ερμηνεία μονολόγων!

0

Πρωτογνώρισα την ομάδα Gaff πρόπερσι, όταν παρακολούθησα την εξαιρετική «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» (διαβάστε την παλιά κριτική παρακάτω). Η σκηνοθέτις, Σοφία Καραγιάννη, η ψυχή της ομάδας, είχε φτιάξει μια υπέροχη παράσταση σε γρήγορους ρυθμούς, από αυτές που λέμε: «δεν πρέπει να χάσεις».

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

Φέτος, η ομάδα ξαναπαρουσιάζει την περσινή της επιτυχία: «Μάρτυς μου ο Θεός».
Gaff λέγονταν οι ηθοποιοί ή οι μικροί θίασοι που έπαιζαν σε φτωχούς δρόμους της Αγγλίας και αμείβονταν με μια πένα!

«Μάρτυς μου ο Θεός»

Δεν πρόκειται για θεατρικό έργο, αλλά για ένα λογοτεχνικό διήγημα που ζωντανεύει θεατρικά από ένα εξαιρετικό ηθοποιό, για δεύτερη χρονιά. Είναι ένας παραληρηματικός μονόλογος ενός ανθρώπου, σε μια σημαντική καμπή της ζωής του. Ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας διασκεύασε σε θεατρικό το έργο του, το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014, η Σοφία Καραγιάννη ανέλαβε την σκηνοθεσία και ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης –ο οποίος έχουμε ξαναδεί να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας- ενσαρκώνει τον ήρωα του Τσίτα.

Ο Χρυσοβαλάντης είναι όνομα και πράγμα. Ένα ανθρωπάκι με χρυσή καρδιά, που, όμως, όλοι του τρώνε τα βαλάντια κι όταν αυτά τελειώνουν, τελειώνει κι ο Χρυσοβαλάντης γι αυτούς…

Καθισμένος σε ένα παγκάκι, σε κάποιο πάρκο, όπου σταμάτησε να ξαποστάσει, μας διηγείται την ιστορία της ζωής του, μέχρι εκείνο το σημείο καμπής. Τον απολύσανε από την δουλειά του -την μόνη τέχνη που ήξερε- λόγω της τεχνολογίας, κι έμεινε άνεργος κι άρρωστος στα 50 του. Τότε, οι αδερφές του, που φρόντιζε και αγαπούσε, τον πετάνε έξω από το σπίτι με, μόνο, μία βαλίτσα στο χέρι! Σε μια Αθήνα -που ζει στον παροξυσμό της παραμονής των Ολυμπιακών αγώνων- καθισμένος στο παγκάκι, θα μας μιλήσει για τις κοπέλες που πλήρωνε, για τις σχέσεις που είχε ενώ δεν είχε, για τις κακοδαιμονίες του και όλα αυτά κρατώντας το ψαλτήρι στα χέρια.

Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης εξαιρετικός στην ερμηνεία μονολόγων!Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης μας δίνει έναν εξαιρετικό Χρυσοβαλάντη με χιούμορ, αλλά και τραγικότητα. Ξενοφοβικός αλλά και αφελής, αυτός που τα κάνει όλα για το αφεντικό του χωρίς καμία αναγνώριση, θεοσεβούμενος αλλά και τακτικός επισκέπτης των πορνείων, προβληματικός και πάνω απ’ όλα πάντα μόνος! Ο Χρυσοβαλάντης είναι από εκείνους τους ντροπαλούς τύπους, με την κοιλίτσα και την τσατσάρα τους, που βλέπουμε πότε-πότε να κρατούν σφικτά πάνω τους την τσάντα τους, είτε είναι όρθιοι, είτε καθιστοί, πιστοί στο τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, οι οποίοι, όμως, δεν καταφέρουν τίποτα στη ζωή τους.

Ο ήρωας του έργου δεν είναι δείγμα κάποιου τύπου Ελληνάρα, αλλά δείγμα της κοινωνίας, η οποία εσωστρεφής, υποκριτική και καλοκάγαθη με ανώτερες βλέψεις, στο τέλος τρώει τα μούτρα της.

Οι αδερφές τους δεν είναι παρά η ίδια η Ελλάδα. Αυτή που ντάντεψε, μεγάλωσε, μοσχοανάθρεψε, της έκανε όλα τα χατίρια κι όταν ήρθαν οι δύσκολες ώρες άρχισε να της πληρώνει κερατιάτικα, να χρεώνεται στις πιστωτικές κι όταν όλα στέρεψαν, αυτές, η Ελλαδίτσα του, του έδωσε τα παπούτσια στο χέρι και τον έστειλε να βρει την τύχη του, σαν να μην υπήρξε ποτέ γι αυτή…

Το έργο εκδόθηκε πέρυσι, αλλά τοποθετείται λίγο πριν το 2004 και γραφόταν καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της δεκαετίας.

Ο Ι.Ιωσηφίδης ερμήνευσε με μπρίο, όπως μας έχει συνηθίσει, τον ήρωα, με τις τεράστιες μεταπτώσεις και τον παραλογισμό του, στο χείλος της παρακμής. Λιτότατο σκηνικό, ενώ ένα συνηθισμένο μπλε κουστούμι αποκαλύπτει μια φορεσιά ολυμπιακών αγώνων! Όμως ο άνθρωπος δεν αλλάζει… Πάλι στο ίδια και χειρότερα επιστρέψαμε, όπως και ο Χρυσοβαλάντης!
Δείτε αυτόν τον άμεσο και εξαιρετικό ηθοποιό για ελάχιστες Κυριακές ακόμα.

Ο Ι.Ιωσηφίδης, παράλληλα, συμμετέχει και στην παράσταση: «Όλη η Βίβλος(Λέμε τώρα)»

Θέατρο Vault

Μελενίκου 26, Βοτανικός,
(7’ από το metro Κεραμεικός)
Κυριακές στις 9 μ.μ. (μέχρι τέλη Φλεβάρη 2016)
Εισιτήριο € 10, 8, 5

Κοινοποίηση

Γραψτε ενα σχολιο