Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Mount Olymprov Μενέλαος Πρόκος, μιλάει αποκλειστικά στο Lifebeat.gr

0

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία διοργάνωση-γιορτή του Improv Comedy Theater που σας φέρνει τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του αυτοσχεδιαστικού θεάτρου από όλο τον κόσμο. Το Mount Olymprov είναι το πρώτο διεθνές φεστιβάλ Improv Comedy Theater της χώρας μας και θα κατακλύσει την Αθήνα την εβδομάδα 7-11 Ιουνίου.

Το Improv Comedy Theater δεν είναι σαν το συνηθισμένο θέατρο, δεν είναι σαν το stand-up comedy, δεν είναι σαν τίποτα που πιθανώς να έχετε δει! Η ImproVIBE σας προσκαλεί σε ένα 5ήμερο φεστιβάλ γεμάτο παραστάσεις, σεμινάρια και δραστηριότητες αυτής της συναρπαστικής μορφής θεατρικής τέχνης. Ελάτε να απολαύσετε το Improv Comedy Theater στα καλύτερά του. Διασκεδάστε με άφθονες διαδραστικές δραστηριότητες, παρακολουθήστε μοναδικές παραστάσεις κάθε βράδυ από 16 διαφορετικούς διεθνείς θιάσους, γραφτείτε σε ένα από τα σεμινάρια που θα διδάσκουν οι μαιτρ του είδους.

Μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Μενέλαο Πρόκο.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Mount Olymprov Μενέλαος Πρόκος, μιλάει αποκλειστικά στο Lifebeat.gr
Πότε πρωτοήρθατε σε επαφή με το Improv Comedy Theater  και τι σας κέρδισε σε αυτό;

Το Improvised Theater το πρωτοανακάλυψα όταν έκανα ένα 6μηνο ταξίδι με αυτοκίνητο στις ΗΠΑ, περνώντας από πολλές πολιτείες. Έτυχε να δω 2 παραστάσεις Improv στο Σικάγο και ενθουσιάστηκα. Μη γνωρίζοντας πολλά, υπέθεσα ότι τα παιδιά ήταν ηθοποιοί που είχαν εστιάσει στον αυτοσχεδιασμό, θαύμασα τη δουλειά τους και το άφησα εκεί.

Αργότερα, όταν αποφάσισα να μείνω στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκα στο Ώστιν, έμαθα ότι το Improv Theater είναι μια ξεχωριστή τέχνη από μόνη της και διδάσκεται από το μηδέν, ασχέτως αν έχεις παρακολουθήσει δραματική σχολή ή όχι.

Ε, χώθηκα κατευθείαν. Εθίστηκα πολύ άσχημα. Κάθε μέρα της εβδομάδας είχα κάτι σχετικό με το Improv. Σεμινάριο, παράσταση, πρόβα, φώτα/ήχο στο θέατρο… Πάντα το έβρισκα απίστευτο ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια ολόκληρη θεατρική παράσταση χωρίς σκηνικά, χωρίς κουστούμια, χωρίς κείμενο, χωρίς χαρακτήρες, και γενικότερα χωρίς να ξέρεις πού πατάς. Κι όμως, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Μπορεί να ξεκαρδιστείς στο γέλιο ενώ ταυτόχρονα να σου ξυπνήσει ποικίλα συναισθήματα, και να φεύγεις από το θέατρο νιώθοντας ότι αυτή η παράσταση σε άγγιξε.

Νομίζω συνεχίζει να μου φαίνεται απίστευτο το πώς λειτουργεί αυτή η μορφή θεάτρου.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Mount Olymprov Μενέλαος Πρόκος, μιλάει αποκλειστικά στο Lifebeat.gr
Πώς σας ήρθε η ιδέα για να  διοργανώσετε ένα φεστιβάλ στην Ελλάδα;

Ένας από τους κυριότερους στόχους μας με τη διδασκαλία του improv και τις παραστάσεις που κάνουμε είναι να γνωρίσει το ελληνικό κοινό αυτή την εντυπωσιακή μορφή τέχνης και να του γίνει συνείδηση. Να καταλάβει ο κόσμος ότι υπάρχει πλέον άλλη μία συναρπαστική και ξεκαρδιστική επιλογή για τα χόμπι του, για τις βραδινές του εξόδους, για τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες…

Μαζί με αυτό, και έχοντας ταξιδέψει σε πολλά φεστιβάλ Improv του εξωτερικού, θέλαμε να μάθει και ο υπόλοιπος κόσμος ότι η Ελλάδα πλέον έχει μπει ενεργά στον χώρο του αυτοσχεδιαστικού θεάτρου και έχει πολλά να προσφέρει. Ήταν καιρός να τη βάλουμε στον παγκόσμιο χάρτη του Improvised Theater.

Πριν από 12 μήνες, λοιπόν, το πήραμε απόφαση και το πρωτοανακοινώσαμε. Είμαστε αφάνταστα ενθουσιασμένοι που η δουλειά και η προετοιμασία ενός ολόκληρου χρόνου, παίρνει σάρκα και οστά την ερχόμενη εβδομάδα!

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Mount Olymprov Μενέλαος Πρόκος, μιλάει αποκλειστικά στο Lifebeat.gr
Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετάσχουν από μακρινές χώρες όπως από Αυστραλία, Αμερική, Γαλλία, Ισραήλ,Ισπανία, Βέλγιο… Αλήθεια μέσα στην περιόδο της κρίσης πως θα μπορέσουν να καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής των θιάσων αυτών;

Με δυσκολία! 🙂 Για να φέρουμε τους 9 εκπαιδευτές που φέρνουμε πήραμε ένα μεγάλο οικονομικό ρίσκο, μιας και οι αμοιβές τους δεν είναι καθόλου αμελητέες. Το καλό είναι ότι όλοι οι θίασοι που παίζουν, ήθελαν πολύ να έρθουν και να παίξουν. Τα έξοδά τους τα καλύπτουν μόνοι τους. Θέλαμε να προσφέρουμε και σε αυτούς μια οικονομική ενίσχυση, αλλά δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα, μιας και όλα τα έξοδα καλύπτονται εν μέρει από τα έσοδα του φεστιβάλ και τα υπόλοιπα από της τρύπια, κλαίουσα τσέπη μου. Κάθε φορά όμως που αγχωνόμουν για το οικονομικό, θύμιζα στον εαυτό μου ότι αυτό το φεστιβάλ θέλω να γίνει και θα γίνει! Θα βρεθεί η άκρη για το πώς να καλυφθούν τα έξοδα.

Πόση ώρα διαρκεί η κάθε αυτοσχεδιαστική παράσταση από κάθε ομάδα; Ή εναπόκειται κι αυτό στα πλαίσια του αυτοσχεδιασμού;

Η αλήθεια είναι ότι αν σε μία ομάδα αυτοσχεδιαστών δώσεις μια σκηνή θεάτρου, είναι ικανοί να παίζουν για ώρες ατελείωτες. Πρέπει όμως να θέσουμε ένα όριο, γιατί αλλιώς θα χάσουμε τα Χριστούγεννα. Μια παράσταση συνήθως κυμαίνεται από 25 λεπτά, έως και μιάμιση ώρα. Στο φεστιβάλ έχουμε τέσσερεις διαφορετικούς θιάσους να παίζουν κάθε βράδυ και η διάρκεια της παράστασης του καθενός είναι 25’, 25’, 30’ και 45’ λεπτά αντίστοιχα.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Mount Olymprov Μενέλαος Πρόκος, μιλάει αποκλειστικά στο Lifebeat.gr
Παράλληλα με τις παράστάσεις θα γίνονται σεμινάρια από τους καλύτερους εκπαιδευτές του είδους . Στα σεμινάρια μπορούν να συμμετάσχουν μόνο ηθοποιοί ή είναι ανοιχτό σε οποιανδήποτε ενδιαφέρεται χωρίς να έχει προηγούμενη επαφή με την υποκριτική τέχνη;

Τα σεμινάρια, σε γενικές γραμμές, απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν ήδη παρακολουθήσει μια κάποια εκπαίδευση Improv Comedy Theater. Το διαχωρίζω με αυτό τον τρόπο διότι ένας ηθοποιός που έχει τελειώσει μια δραματική σχολή, δεν γνωρίζει τί εστί Improv Theater. Αυτή η τέχνη βασίζεται σε πολύ διαφορετικές αρχές, και γι’ αυτό έχει και πολύ συγκεκριμένη εκπαίδευση.

Από κει και πέρα, υπάρχουν και συγκεκριμένα σεμινάρια τα οποία θα μπορούσε να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως προηγούμενης τριβής με το είδος. Η θεία μου ενδιαφέρθηκε, αλλά είχε μανικιούρ εκείνη τη μέρα.

Ποιος είναι ο στόχος του φεστιβάλ ;

Μα πόσο μπροστά είμαι πια;! Απάντησα την ερώτηση 6 μέσω της ερώτησης 2! Φτύσε με, φτύσε με. Εμ… Δεν εννοούσα έτσι.

Κοινοποίηση

Γραψτε ενα σχολιο