Τί παράξενα συμβαίνουν στην Οδό Ολύμπου 12; – Κριτική από την Ηρώ Μητρούτσικου

0

Μια παράσταση γεμάτη τρέλα. Ο σκηνοθέτης Βασίλης Ανδρέου, αντλώντας από το λογοτεχνικό, χιουμοριστικό έργο «Ελληνική Μυθολογία» του δημοσιογράφου, θεατρικού συγγραφέα, σεναριογράφου, αλλά και σκηνοθέτη ταινιών που άφησαν εποχή, Νίκου Τσιφόρου (1909-1970), καταφέρνει να χτίσει μια, ιδιόμορφα όμορφη, παράσταση.

Τί παράξενα συμβαίνουν στην Οδό Ολύμπου 12;
«Οδός Ολύμπου 12»
Στη μικρή σκηνή του Θεάτρου του Ν.Κόσμου το ζωγραφιστό σκηνικό παραπέμπει σε νεοκλασσικό σπίτι της Αθήνας και συγκεκριμένα της οδού Ολύμπου, στο νούμερο 12, ενώ τέσσερις κύβοι -επίσης ζωγραφισμένοι σε κάθε τους πλευρά- αλλάζουν το σκηνικό κάθε τόσο και συντιθέμενοι φτιάνουν από κίονες μέχρι το σπίτι με τις Καρυάτιδες στο Θησείο!

Μπορεί το 12 και τα συννεφάκια να παραπέμπουν στο Δωδεκάθεο, αλλά μην ξεγελιόμαστε.

«Ποιός άνθρωπος μπορεί να βρει και να πει τί είναι θεός; Όλα είναι μια απάτη της αιωνιότητας» (Ευριπίδης, “Ελένη”).

Στη σκηνή εισβάλλουν μόνο έξι ηθοποιοί, ντυμένοι αποκλειστικά σε χρώματα άσπρο και χρυσό και με βαμμένα, όλοι τους, ξανθά μαλλιά. Αρχίζουν, ορμητικά, να μας αφηγούνται, την ιστορία τους, από τις αρχές-αρχές. Πόσο αρχές δηλαδή;

* Από την γέννηση του κόσμου, όταν υπήρχε μόνο ο Ουρανός και η γυναίκα του, η Γαία. Ο Κρόνος, με μάγκικο γυαλί ηλίου, θα μας βάλει στο παιχνίδι μέχρι να φτάσουμε στο μνημόνιο. Η σύγχρονη Ελλάδα μπλέκεται με την αρχαία μυθολογία, όπως και ο μουσικός (Σπύρος Παρασκευάκος) –ο οποίος παίζει ζωντανά- μπλέκει όλα τα μουσικά είδη, από παραδοσιακά μέχρι σύγχρονα, ενώ τα παθήματά των ηρώων παρουσιάζονται με ευφυή κωμικό τρόπο.

 * Οι ερωτικές περιπέτειες του Δία -στην προσπάθεια του να δημιουργήσει κι άλλους Θεούς για να μην είναι μόνοι τους- εκτινάσσουν τη δράση της παράστασης, μέχρι που εμφανίζεται η Ήρα, η οποία  “έχει πάθη γιατί έχει πάθει” και στέλνει την Ιώ στην Έβγα…

* Η παρθένα (;) Θεά Αθηνά-Νανά μας εξηγεί πώς δημιουργήθηκε ο Λυκαβηττός, ενώ ο  Θεός Άρης αποκαλύπτει ότι “οι πολιτικοί σερβίρουν το παλιό ψωμί σε καινούρια πιατέλα”. Γιατί “ο πόλεμος έχει μπέσα”, την οποία, όμως, ξεχνάει μπροστά στην πληθωρική Αφροδίτη και καταλήγει να τον κυνηγάει ο φιλάσθενος και μύωπας Ήφαιστος.

Τί παράξενα συμβαίνουν στην Οδό Ολύμπου 12;
Συνεχή λογοπαίγνια με λέξεις και φράσεις, μουσικά ιντερμέδια, όπου οι ηθοποιοί τραγουδάνε, μέχρι που φτάνουμε στον Τρωικό Πόλεμο και τότε μπαίνει και το κόκκινο χρώμα.

* Η Ωραία Λένα (όπως την αποκαλούν) είναι ντυμένη Αμαλία, ενώ το δωμάτιό της αποτελεί μικρογραφία του σκηνικού, σα σκηνικό μέσα στο σκηνικό, σπίτι μέσα στο σπίτι.

* Παράλληλα, παρακολουθούμε τί συμβαίνει στο παλάτι του Πηλέα. Ο Αχιλλέας παιδάκι, ντυμένος με ναυτικά ρούχα, η Νηρηίδα Θέτις, με νούφαρο στο κεφάλι, γαλλοανατραφής, έχει ξεχάσει ποιά από τις δυο φτέρνες του μωρού δεν βούτηξε στα νερά της Στυγός, περνά από ακρόαση (για την ανατροφή του θηλυπρεπή γιού της) τον Αμερικάνο Καουμπόυ, κένταυρο Χείρωνα.

* Τέλος, ο Ηρακλής, μισή μπουκιά, με στριφτό μουστάκι και τουριστικό μπλουζάκι, άβουλο ον, παραπέμπει λίγο και στον Σπύρο Λούη, αλλά σε μινιατούρα.

* Οι ντοπιολαλιές δεν λείπουν ούτε από τους Θεούς, ενώ οι  τρεις Μοίρες είναι μαυροφορεμένες κυρίες της εκκλησίας, με χρυσά ρόλλευ, οι οποίες μαζεύουν λεφτά για τον έρανο.

Ο εξαιρετικά γρήγορος ρυθμός, τον οποίο πολύ σωστά δίδαξε ο σκηνοθέτης στην άξια ομάδα του, Αίολος ( www.aiolostheatrikiomada.blogspot.gr/ ), δεν έσωσε το σύνολο της παράστασης από περιττές λεπτομέρειες των ιστοριών. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι αντλεί από ένα λογοτεχνικό έργο εξακοσίων σελίδων, πράγμα που έκανε το εγχείρημα της μεταφοράς του στην σκηνή, ιδιαίτερα δύσκολο. Καυστικό, ιδιαίτερο κείμενο, με πολύ χιούμορ αλλά και χαρμολύπη. Έτσι, αν και η διάρκειά του είναι λίγο μεγαλύτερη απ’ όσο χρειαζόταν, πρόκειται ωστόσο, για μια πολύ κεφάτη παράσταση, με αριστουργηματικά, εικαστικά κοστούμια (του ηθοποιού Νίκου Καρδώνη) γεμάτη δύναμη, χιούμορ και φρεσκάδα.

Ερμηνεύουν: Ανδρέας Κανελλόπουλος, Άρης Κανέλλος, Γιώργος Μακρής, Μαρία Νικητοπούλου, Φαίδρα ΠαπανικολάουΝατάσα Σφενδυλάκη

https://www.facebook.com/omadaaolos/

 Θέατρο του Νέου Κόσμου
Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος
(metro Συγγρού-Φιξ)
Τηλ : 2109212900
Κυριακή-Δευτέρα-Τρίτη  (Έως : 31/5)

 

Κοινοποίηση

Γραψτε ενα σχολιο