Μια ωραιότατη «Ωραία του Πέραν» – Κριτική από την Ηρώ Μητρούτσικου

0

Μια παράσταση από την οποία βγαίνεις μαγεμένος

Ιστορικά:
Το Πέραν είναι χριστιανική περιοχή στο σταυροδρόμι της Κωνσταντινούπολης. Σήμερα ονομάζεται Μπέγιογλου, λόγω της εκεί διαμονής του βασιλόπαιδος (μπέη-ογλού) Αλεξίου ή προέρχεται εκ των «μπέη» και «γιολού» (οδός πριγκίπων). Είναι μια περιοχή που κάποτε γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη.

Ο Δημήτριος Παπαδόπουλος (1870-1930) – με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Τυμφρηστός (περιοχή της Ευρυτανίας)- έγραψε και εξέδωσε πολλά βιβλία, ποιητικά και πεζά, σε λαϊκό ύφος, τραγούδια και ερωτικά μυθιστορήματα, τα οποία στην εποχή τους συγκίνησαν ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό. Μεγάλη επιτυχία είχε γνωρίσει το ερωτικό ρομάντζο “Η Ωραία του Πέραν”. Γράφτηκε το 1920 -πιθανώς «χάρη σε» κάποιον ανεκπλήρωτο έρωτα του συγγραφέα- κι έγινε σύντομα μπεστ-σέλερ. Αποτέλεσε ένα από τα πιο «αγαπημένα» έργα των λαϊκών θιάσων, μεταφέρθηκε δε και στον κινηματογράφο (“Η ωραία της Πόλης (ή του Πέραν” 1953, Ορέστης Λάσκος. Η ταινία υπάρχει στο youtube, αλλά θα σας συνιστούσα να δείτε μόνο την παράσταση!). Η μορφή, επίσης της Ωραίας του Πέραν απεικονίζονταν, επίσης, στις λατέρνες της Κωνσταντινούπολης. Το, τότε πασίγνωστο, μυθιστόρημα συγκινούσε τους αναγνώστες εξιστορώντας, δια στόματος του πρωταγωνιστή, έναν μεγάλο έρωτα για την ωραιότερη κοπέλα της περιοχής, τον οποίο νίκησε η σκληρή μοίρα. Το έργο «υπερασπίζεται» με πάθος τον «μαύρο» ρομαντισμό της εποχής του, την αγάπη, τη μοναξιά, τη ζήλια, την απογοήτευση από την ίδια τη ζωή και την τυχαιότητά της. Πρόκειται για τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα της Κωνσταντινούπολης. Ο μοιραίος έρωτας ενός φτωχού νέου και μιας πλούσιας κόρης στα στενά του Βοσπόρου και της Οδησσού, συγκίνησε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.

Μια ωραιότατη «Ωραία του Πέραν»Η παράσταση:
Ανεβαίνοντας τα σκαλιά για την σοφίτα στο θέατρο του Ν.Κόσμου σε πλημμυρίζουν μουσικές. Στην πόρτα μια πανέμορφη «νεαρά» κερνάει τους προσερχόμενους μπακλαβαδάκια πολίτικα, ενώ ένας, επίσης όμορφος, νέος τραγουδάει μαζί με τους θεατές το “Τίκι-τίκι-τακ” (το οποίο ηχογραφήθηκε το 1905 ή  το 1913 στην Πόλη https://www.youtube.com/watch?v=q-fX46PqHUU).

Αυτά τα δυο νέα παιδιά (Γιώργος Παπαγεωργίου, Αντιγόνη Φρυδά), από την Θεσσαλονίκη, με την σκηνοθετική βοήθεια της Θεοδώρας Καπράλου (η οποία επίσης έκανε και τη διασκευή του μυθιστορήματος), κατάφεραν να μας μαγέψουν.

Ελάχιστα εργαλεία επί σκηνής, τα περισσότερα αντλούν την προέλευσή τους από την παράδοση των μπουλουκιών: ένα παραβάν, μια απλή κατασκευή παραγωγής ήχου που θυμίζει αέρα κι ένα σκηνικό ζωγραφισμένο σε καμβά, το οποίο αλλάζει με τροχαλία, στολισμένο με λάμπες που συναντούσαμε στις παλιές σκηνές! Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, ως σκιές, θα υποδυθούν και τους δευτερεύοντες ρόλους του έργου, ενώ βασικός συνοδοιπόρος τους είναι η ζωντανή μουσική. Ο Γιώργος Μαυρίδης καθισμένος στο πλάι της σκηνής παίζει πολίτικη λύρα, μακεδονική λύρα, μεταλλόφωνο, μπουλγαρί, μπαλαλάικα, τουμπερλέκι, καθώς και ένα πιανάκι, συνοδεύοντας την αφήγηση. Οι δυο άξιοι πρωταγωνιστές καταπιάνονται με την αναβίωση ενός ρομάντζου τόσο κλισέ, αλλά και τόσο δυνατά όμορφου…

Η παράσταση είναι όσο «γλυκιά» χρειάζεται, ενώ το συναίσθημα και η νοσταλγία ξεχειλίζουν από παντού. Το κοινό, που αποτελείται από πολύ νέους ανθρώπους οι οποίοι συχνά συνοδεύονται από τις γιαγιάδες ή τους παππούδες τους, θα δακρύσει αλλά και θα θαυμάσει μια παράσταση δουλεμένη με μεγάλη λεπτομέρεια  αλλά και μεγάλη αγάπη.

Μια παράσταση που ξεχειλίζει ομορφιά και συναίσθημα.

Ήδη έχει γίνει γνωστή από στόμα σε στόμα και προστέθηκε και τρίτη μέρα παραστάσεων μέσα στην εβδομάδα, ενώ πήρε παράταση μέχρι και την Μεγάλη Τρίτη.

Μια εξαιρετική δουλειά που δεν πρέπει να χάσετε.

Κυριακή-Δευτέρα-Τρίτη
Θέατρο του Ν.Κόσμου (δώμα)
Αντισθένους 7 & Θαρύπου,
(μετρό Συγγρού-Φιξ)
Τηλ.: 2109212900

Κοινοποίηση

Γραψτε ενα σχολιο