Ψέματα ή Αλήθεια

0

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

Μια ιστορία για την παραμυθοχώρα, στην οποία όλα πληρώνονται με παραμύθια και τα χρήματα εκεί ήταν περιττά (γιατί ένα παραμύθι να άκουγες την ημέρα, ήταν σαν να είχες αποταμιεύσει χιλιάδες λίρες και φλουριά και ακόμα και η πείνα περνούσε) γίνεται αφετηρία για να ακουστούν παραδοσιακά παραμύθια, αλλά και να εκτυλιχθεί μια πολιτική παράσταση που σχολιάζει τα σημερινά τεκταινόμενα…Ψέματα ή ΑλήθειαΗ ομάδα “Mind the Gap (in Theatre)” με αυτή την παράσταση πήρε το πρώτο βραβείο στο 1st Handmade and Recycled Theater Festival που διοργάνωσε το Fabrica πριν δύο χρόνια, καθώς και το βραβείο καλύτερης παράστασης στο Up The W-All Festival.. Ψυχή της ομάδας και μοναδικός άντρας, ο πολύ καλός ηθοποιός, Νίκος Αξιώτης, ο οποίος μαζί με την Ελεάννα Σταθοπούλου έγραψαν το κείμενο. Η Νίκη Κατσαρού είναι το τρίτο μέλος της ομάδας, ενώ η Δήμητρα Σύρου, ψυχολόγος και ηθοποιός, ανέλαβε την σκηνοθεσία.

Εξαιρετική η σκηνογραφική άποψη (Ελ.Σταθοπούλου): κάθε κομμάτι της παράστασης έχει τα δικά του χρώματα, τα δικά του αντικείμενα, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται στα επόμενα κομμάτια! Το πρώτο μέρος δεν θα μπορούσε να είναι πιο χειροποίητο, καθώς όλα τα αντικείμενα είναι πλεγμένα στο χέρι (ακόμα και τα γαϊδούρια που μεταφέρουν την άμαξα) και διαθέτουν πολύ χρώμα.
Ψέματα ή ΑλήθειαΤα επόμενα κομμάτια γίνονται σταδιακά όλο και πιο σκοτεινά. Έτσι, στο δεύτερο κυριαρχεί το γκρι και το άσπρο, μετά το μαύρο, για να φτάσουμε στο απόλυτο σκοτάδι, στην σημερινή δικτατορία!!! Στην ουσία η ιστορία, μέσα από παραμύθια, μας μιλά για το πώς μια ιδανική κοινωνία καταλήγει να στερεί ένα-ένα τα δικαιώματα των πολιτών της και συγχρόνως να τους απομυζά! «Φημολογείται ότι ομάδα πολιτών της παραμυθένιας πολιτείας συγκεντρώνεται κρυφά με στόχο την οργάνωση δράσεων κατά των εξουσιαστικών αρχών». Ένας μαυροπίνακας στο βάθος της σκηνής χρησιμοποιείται χρηστικά, διδακτικά, επεξηγηματικά, αλλά παραπέμπει, επίσης, και σε άλλες εποχές, τότε που οι άνθρωποι είχαν καθημερινή επαφή με την αφήγηση παραμυθιών!

Ιδιαίτερες είναι και οι μουσικές που ακούγονται κατά την διάρκεια του έργου, είτε από τα χείλη των ηθοποιών, είτε ηχογραφημένες. Τραγούδια παραδοσιακά μπλέκονται όμορφα με Θεοδωράκη, Ιωαννίδη και Αλεξίου, τραγούδια που ποτέ δεν θα μπορούσες να τα σκεφτείς σε μια παράσταση (μη στρατευμένη), βρίσκουν την θέση τους και δένουν υπέροχα το ένα με το άλλο!
Ένα πολιτικό παραμύθι Δευτερότριτα στις 9.00

Τεχνοχώρος Φάμπρικα
Μεγ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος
Κεραμεικός, (4’ από το metro)
Τηλ.: 6945951599
Τιμή: 8€, 5€

Κοινοποίηση

Γραψτε ενα σχολιο