Λιβανέλαιο – Το δώρο των Μάγων!

0

Σας εύχομαι Όμορφα και ζεστά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη!

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε ένα αιθέριο έλαιο, που εκτός από τα πολλά ευεργετήματα του στη υγεία του σώματος και της επιδερμίδας μας, έχει ιδιαίτερη πνευματική σημασία: το λιβάνι – Frankincense. To λιβάνι των Χριστουγέννων λοιπόν γνωστό με την βοτανική ονομασία: Boswella thurifera.Το λιβανέλαιο προέρχεται από το ρετσίνι του κορμού ενός μικρού θάμνου, με άσπρα λουλούδια. Εγκοπές στο φλοιό του κορμού του δέντρου παράγουν μια γαλακτερή ρητίνη που σκληραίνει και παίρνει την μορφή δακρύων χρώματος πορτοκαλί. Το αιθέριο έλαιο προέρχεται από τα πορτοκαλί/καφέ «δάκρυα» με απόσταξη υδρατμών.
Σας εύχομαι Όμορφα και ζεστά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη! Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε ένα αιθέριο έλαιο, που εκτός από τα πολλά ευεργετήματα του στη υγεία του σώματος και της επιδερμίδας μας, έχει ιδιαίτερη πνευματική σημασία: το λιβάνι – Frankincense. To λιβάνι των Χριστουγέννων λοιπόν γνωστό με την βοτανική ονομασία: Boswella thurifera Το λιβανέλαιο προέρχεται από το ρετσίνι του κορμού ενός μικρού θάμνου, με άσπρα λουλούδια. Εγκοπές στο φλοιό του κορμού του δέντρου παράγουν μια γαλακτερή ρητίνη που σκληραίνει και παίρνει την μορφή δακρύων χρώματος πορτοκαλί. Το αιθέριο έλαιο προέρχεται από τα πορτοκαλί/καφέ «δάκρυα» με απόσταξη υδρατμών.Σχετίζεται με την πνευματικότητα, την ηρεμία του νου και τη γαλήνη. Στην κουλτούρα μας το γνωρίζουμε κυρίως ως θυμιατό, μέσω της καύσης και της όσφρησης. Στις εκκλησιαστικές τελετές και στα νοικοκυριά  καίγεται για τον καθαρισμό του χώρου, αλλά και για να τιμήσουμε τη μνήμη ενός ατόμου που έχει αποχωρήσει από τη ζωή.

Μαζί με το μύρο, προσφέρθηκε στο νεογέννητο Ιησού από τους τρεις μάγους ως αναγνώριση της Θείας φύσης του.

Για το λόγο αυτό συμβάλει στην αναγνώριση της αιώνιας και Θεϊκής φύσης του εαυτού μας. Στην αρχαία Αίγυπτο το λιβάνι διαδραμάτιζε πρωτεύοντα ρόλο στα θρησκευτικά τελετουργικά. Χρησιμοποιούσαν το λιβανέλαιο για τον εξαγνισμό του χώρου και την απομάκρυνση κάθε αρνητικού κραδασμού. Για το λόγο αυτό, μέχρι και σήμερα στη σύγχρονη αρωματοθεραπεία και σε κάθε τεχνική διαλογισμού(όπως στο σύστημα της yoga), το λιβανέλαιο θεωρείται από τα καλύτερα έλαια για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας, τόσο ενεργειακά, όσο και σε σωματικό επίπεδο. Έχει την ικανότητα μέσω της εφαρμογής του, να χαλαρώνει και να βαθαίνει την αναπνοή, οδηγώντας σώμα και νου σε διαλογιστική κατάσταση.
Λιβανέλαιο
Το αιθέριο έλαιο λιβάνι, είναι ένα ελαφρύ κίτρινο ή πράσινο υγρό με φρέσκια γλυκιά ζεστή βαλσαμική οσμή, με μια υποψία καμφοράς και καπνιστού ξύλου. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στο νευρικό σύστημα, την ένταση και το άγχος, αφού κατευνάζει τους παλμούς της καρδιάς και μπορούμε να το καίμε στον αρωματικό λύχνο, σε συνδυασμό με έλαιο μαντζουράνας και λεβάντας, σε καταστάσεις έντασης και πανικού.
Το αιθέριο έλαιο λιβάνι, είναι ένα ελαφρύ κίτρινο ή πράσινο υγρό με φρέσκια γλυκιά ζεστή βαλσαμική οσμή, με μια υποψία καμφοράς και καπνιστού ξύλου. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στο νευρικό σύστημα, την ένταση και το άγχος, αφού κατευνάζει τους παλμούς της καρδιάς και μπορούμε να το καίμε στον αρωματικό λύχνο, σε συνδυασμό με έλαιο μαντζουράνας και λεβάντας, σε καταστάσεις έντασης και πανικούΕπιπλέον, βοηθάει στη συγκέντρωση και στη βελτίωση της μνήμης. Για τη μνήμη, μπορούμε να καίμε στο λύχνο 2 στγ. λιβάνι + 2 στγ. βασιλικό ή μπορούμε να διαλύσουμε τα έλαια σε ένα λάδι βάσης και να κάνουμε συχνά μασάζ στον αυχένα, το πρόσωπο και τους καρπούς.

Ταυτόχρονα, έχει αντισηπτική δράση και παράλληλα με την ικανότητα του να καλμάρει την αναπνοή, είναι πολύ καλό για αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα, βήχα, βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα και γενικότερα σε καταστάσεις συσσώρευσης βλέννας. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως σε φαρμακευτικά σκευάσματα για το βήχα και σε παστίλιες. Επίσης, η ιδιότητα του να καθαρίζει το σώμα, το καθιστά πολύτιμο έλαιο και για το πεπτικό(φουσκώματα, κολίτιδα) και το απεκκριτικό σύστημα(διουρητικό).

Στην αρωματοθεραπεία είναι ιδιαίτερα γνωστή η χρήση του ελαίου και στις δερματικές παθήσεις. Καθαρίζει και απολυμαίνει τα σπυράκια, καθώς είναι ιδανικό για τις λιπαρές επιδερμίδες και την ακμή. Ανακουφίζει τα δερματικά εξανθήματα και τους ερεθισμούς, τα εγκαύματα και τις μελανιές(ειδικά σε συνδυασμό με ελίχρυσο και λάδι arnica.) Επίσης, βοηθάει πολύ στις περιπτώσεις ψωρίασης.

Ακόμη και στην κοσμετολογία, το λιβάνι προστίθεται σε θρεπτικές κρέμες/λάδια μαζί με μύρο και neroli ή/και γιασεμί. Μίγματα κατάλληλα για ώριμες και ξηρές επιδερμίδες και για τις ραγάδες.
Επίσης είναι πολύ βοηθητικό στην περιποίηση της λιπαρής επιδερμίδας με μαύρα στίγματα, σε συνδυασμό με κάμφορα, γεράνι, λεβάντα, μανταρίνι, κέδρο. Τέλος, αποτελεί πολύ καλό συστατικό σε ενυδατικές κρέμες προσώπου για την πρόληψη των πρώτων ρυτίδων( ηλικία 30+J).
ΛιβανέλαιοΣυνεπώς, αναφερόμαστε σε ένα ακόμη μαγικό/θαυματουργό αιθέριο έλαιο, που συμβάλει στην ισορροπία και τη σύνδεση σώματος και νου. Βέβαια, όπως όλα τα αιθέρια έλαια η χρήση του έχει κάποιες αντενδείξεις. Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και η χρήση σε μικρά παιδιά. Τέλος, ίσως σε συνδυασμό με κάποια άλλα χαλαρωτικά έλαια όπως ροδόξυλο ή neroli, και σε μεγάλη ποσότητα, να προκαλέσει υπόταση. Αυτό είναι καλό για τα άτομα με υπέρταση, αλλά χρειάζεται προσοχή αν χρησιμοποιηθεί πρωινές ώρες, ίσως να επιφέρει υπέρ χαλάρωση.

Πάντως, εμένα μου αρέσει πολύ η καύση του θυμιατού. Με ενθουσιάζει η μυρωδιά του(ειδικά αν έχει αιθέριο έλαιο πορτοκαλανθού ή Μαστίχας Χίου*) και ακόμη περισσότερο η αίσθηση της καθαριότητας που με διαπερνά όταν βλέπω τους καπνούς να υψώνονται και να διαχέονται στην ατμόσφαιρα..
*ειδικά αυτό με τη Μαστίχα λατρεύω όταν το βρίσκω να το κοπανίζω και να το προσθέτω σε κρέμες σώματος. Είναι καταπληκτικό για σύσφιξη!

Σας προτείνω λοιπόν, να το προσθέτε στο «βαλιτσάκι» της αρωματοθεραπείας και να το χρησιμοποιείτε τις στιγμές που το χρειάζεστε.
Να είστε όλοι καλά και να περάσετε όμορφα με εκείνους που αγαπάτε. Αγάπη και ειρήνη στα σπίτια σας και σε όλο τον κόσμο εύχομαι!!!
Λιβανέλαιο
Χριστίνα Σαμπατάκου
Αρωματοθεραπεύτρια
Κιν. 6984 283931
Essentialchristine.blogspot.gr
Christina.samp@hotmail.com
*Η Χριστίνα Σαμπατάκου είναι συνεργάτης του Lifebeat.gr

Κοινοποίηση

Γραψτε ενα σχολιο