Συμβολαιογράφος

0

Για τέταρτη χρονιά η κωμικοτραγική παράσταση, βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα του Νίκου Βασιλειάδη
Από την Ηρώ Μητρούτσικου

Ένας εξαιρετικός κωμικοτραγικός μονόλογος, ένα λαϊκό έργο, κατά τη διάρκεια του οποίου η ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας σκιαγραφείται έντονα και παρελαύνει -μέσα από τις περιπέτειες μιας οικογένειας στην επαρχία- ολόκληρη η ελληνική κοινωνία από το 1940 κι έπειτα. Η Υρώ Μανέ υποδύεται εξαιρετικά μια γυναίκα, η οποία έμεινε χήρα στα 22 της χρόνια και έκτοτε είναι εγκλωβισμένη στα ήθη της μικρής κοινωνίας και σε ένα περίπτερο (τότε που τα περίπτερα δίνονταν σε ανάπηρους και χήρες πολέμου).

Συμβολαιογράφος
Ο «συμβολαιογράφος» είναι ο γαμπρός της, του οποίου το μαγαζί, τσαγκαράδικο, έχει το όνομα «Συμβόλαιο»! Το νιόπαντρο ζευγάρι, η κόρη κι ο γαμπρός δηλαδή, με τον θόρυβο που κάνουν τις νύχτες, δημιουργούν προβλήματα στην στερημένη, πουριτανή μάνα! Και κάποια στιγμή η ακόλαστη πεθερά, μην αντέχοντας τις σκέψεις της, παγιδεύει τον γαμπρό της με ένα πολύ απλό τέχνασμα…
Το όνομα της ηρωίδας δεν είναι τυχαίο… Το αρχαίο όνομα Ερασμία εκτός από αξιαγάπητη σημαίνει και επιθυμητή/θελκτική.

Τελικά τί είναι αυτό, όμως, το οποίο η Ερασμία επιθυμεί; Μπορεί να΄ναι αγάπη; Και η κοινωνία μέσα στην οποία ζει μπορεί να το ανεχτεί; Αυτή που έζησε ως αξιοπρεπής χήρα, μήπως επιθυμεί αλλόκοτα το απαγορευμένο;

Θα γελάσετε βλέποντας μια λιτή παράσταση, σε ψευτο-καθαρευουσιάνικη γλώσσα, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την έντονη σωματικότητα και το νεύρο της εξαιρετικής ηθοποιού.

Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο η παράσταση ξαναπαίζεται.
Έχοντας παρουσιαστεί σε όλη την Ελλάδα και σε μεγάλα θέατρα της Αθήνας, τώρα επιστρέφει στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», όπου έκανε μια μοναδική παράσταση κατά το φεστιβάλ μονολόγων: Κραυγές γυναικών.

Αξίζει να δείτε την ερμηνεία της Υρώς Μανέ, στην πρώτη σκηνοθεσία του Γιώργου Καραμίχου. Μόνη μου ένσταση το μέτριας αισθητικής σκηνικό. Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι είναι μια παράσταση φτιαγμένη για να ταξιδέψει….

«Τζένη Καρέζη»
Ακαδημίας 3, Σύνταγμα
Τηλ : 2103636144, 2103644921
Σάββατο & Κυριακή, 6:00 μ.μ.
Γενική είσοδος : 14 ευρώ, Προπώληση : 12 ευρώ, Ειδικές ομάδες : 10 ευρώ

Κοινοποίηση

Γραψτε ενα σχολιο