Yoga -Γνωριμία με τον εαυτό μου –Της Σοφίας Μαυρίδου

0

Ξεκίνησα χαθα γιόγκα πριν από 7 χρόνια… Από μικρή έψαχνα απεγνωσμένα με τους γονείς μου να βρω ένα άθλημα- ασχολία με το οποίο θα μπορούσα να ασχοληθώ και να αφιερωθώ για κάποια χρόνια. Εις ματην όμως, από το ένα σπορ και τη μια ασχολία πήγαινα στην άλλη, χωρίς να μου κεντρίζει κάτι το ενδιαφέρον για περισσότερο από 6 μήνες. Θυμάμαι να κατασκευάζω ευφάνταστα σενάρια και δικαιολογίες στους γονείς μου, προκειμένου να κάνω κοπάνα από την προπόνηση, την ασχολία, τη συνάντηση και τα συναφή…. Μέχρι που μια μέρα ήρθε η στιγμή που θα έλεγα ψεματάκια προκειμένου να μην χάσω την πρακτική της γιόγκα.Η YOGA για εμένα!Ξεκινώντας λοιπόν, από το πρώτο κιόλας μάθημα, ένοιωσα μια απίθανη εσωτερική αίσθηση με την πρακτική της γιόγκα που θα προσπαθήσω παρακάτω να περιγράψω με λόγια… Αρχικά στο ταξίδι αυτό ξεκίνησα να παρατηρώ πολύ και να γνωρίζω ξανά, ή ίσως να γνωρίζω για πρώτη φορά, το σώμα μου και ένα ένα τα σημεία του, τους μυς μου, τα κόκκαλα μου. Άρχισα να αφουγκράζομαι τα σημεία που έχουν ένταση, που είναι σφιγμένα, πιασμένα και ακολουθώντας τις συμβουλές της δασκάλας μου τότε (και τώρα) να τα ανακουφίζω.

Η γιόγκα για έμενα ήταν μια γνωριμία εκ προοιμίου με τον εαυτό μου… Με βοήθησε πολύ στο να στρέψω και να εστιάσω το βλέμμα μου προς τα μέσα και να κοιτάξω, αισθανθώ, ανιχνεύσω το είναι μου… στην αρχή σιγά και διστακτικά έριχνα φως σε κάποια κομμάτια και μετά όλο και πιο βαθιά, μέχρι να δω και να γνωρίσω ακόμα και τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά μου. Όπως πολύ πετυχημένα άκουσα σε ένα σεμινάριο γιόγκα που παρακολούθησα, η γιόγκα είναι κάτι σαν ψυχολογική φασίνα… την ώρα που την κάνεις μπορεί να είναι πολύ επίπονη και κουραστική αλλά το αποτέλεσμα που βλέπεις, έχοντας καθαρίσει το μέσα σου, είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση.Η YOGA για εμένα!Στη γιόγκα έμαθα να καλλιεργώ αταραξία, ησυχία και υπομονή… σταμάτησα να προσπαθώ να προσαρμόζω το σώμα μου στην άσανα/ στάση… και άρχισε η άσανα/ στάση να προσαρμόζεται στο σώμα μου χωρίς βία και πίεση αλλά με υπομονή και σύνεση.

Θα ήθελα εδώ να κάνω μια διευκρίνηση ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδυαστεί στο μυαλό μας η χαθα γιόγκα με σωματική άσκηση μόνο ή να παραλληλιστεί με γυμναστική. Η γιόγκα είναι και σωματική άσκηση αλλά όπως εγώ την βίωσα και αργότερα τη μελέτησα, είναι μια εσωτερική διαδικασία στην οποία συμμετέχουν το σώμα, το πνεύμα, η ψυχή και τελευταίος ο νους. Η γιόγκα με βοηθά να ησυχάσω το νου με τη βοήθεια της πρακτικής και του διαλογισμού, να κοιτάξω το μέσα μου και να απελευθερώσω πιθανά συναισθήματα που έχουν εγκλωβιστεί.

Κοιτώντας πίσω, μου έρχονται στο μυαλό κάποιες σπουδαίες πρακτικές σε περιόδους μεγάλης συναισθηματικής έντασης… με θυμάμαι να πηγαίνω στη πρακτική και στο τελείωμά της να μου βγαίνει ένας πόταμος από δάκρυα που δεν καταλάβαινα ακριβώς από πού απεγκλωβίστηκαν και βγήκαν. Χωρίς να καταλαβαίνω τότε το πώς, ερχόμουν σε επαφή με πολύ βαθιές δίκες μου δυσκολίες ή και θλίψη που η καθημερινότητα μου δεν με άφηνε να εκφράσω ή να κοιτάξω. Όπως και να έχει ήταν λυτρωτικό…Η YOGA για εμένα!Με τη γιόγκα ένοιωσα να έρχομαι πάλι σε ουσιαστική επαφή με το σώμα μου και το είναι μου. Όσο μεγαλώνουμε οι ρυθμοί της ζωής και οι τάσεις της κοινωνίας μας κάνουν να απομακρυνόμαστε από την ουσιαστική επαφή με το σώμα μας και κυρίως το είναι μας. Το σώμα μας αν το ακούσουμε πάντα μας μιλάει και μας λέει τι θέλει. Πεινάει, ζεσταίνεται, πονάει, ποθεί. Ο Ζαρατούστρας ήταν ένας από τους πρώτους μεγάλους φιλοσόφους που περά από το πνεύμα, έδωσε μεγάλη σημασία και μίλησε για τη σημασία της επαφής με το σώμα μας. Όσο αφουγκράζεσαι το σώμα, έλεγε, και το ακολουθείς, οδηγείσαι στο βαθύτερο πυρήνα του. Το σώμα μας είναι σοφό και παρατηρώντας το μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για το βαθύτερο πυρήνα μας.

Με τη γιόγκα νομίζω ότι μαθαίνουμε ή μάλλον ξαναθυμόμαστε να έχουμε επαφή με το σώμα μας. Αν παρατηρήσετε τις κινήσεις ενός μωρού η παιδιού θα δείτε ότι πολλές από τις καθημερινές του στάσεις μοιάζουν με τις άσανας-στάσεις ενός γιόγκι… Άρα τη γιόγκα δεν την μαθαίνουμε … απλά τη θυμόμαστε.

Σοφία Μαυριδου

Η Σοφία Μαυριδου γεννήθηκε το 1981 και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών (προπτυχιακές σπουδές- BSc) και του Πανεπιστημίου του Αστον- Ηνωμένου Βασιλείου στο τμήμα των Διεθνών Σπουδών (μεταπτυχιακές σπουδές-MSc). Έχει εργαστεί σε ναυτιλιακές εταιρείες και χρηματοοικονομικές συμβουλευτικούς οργανισμούς ενώ παράλληλα ασχολείται με τη γιόγκα. Ξεκίνησε να ασκείται στη χαθα γιόγκα από το 2008. Το 2013 ολοκλήρωσε το σεμινάριο 200 ωρών χάθα γιόγκα στο Ghyta Yoga School με το Μιχάλη Φιλίνη καθώς και σεμινάριο Thai massage. Έκτοτε, ασχολείται ως δασκάλα Χάθα γιόγκα, ενώ παράλληλα συνεχίζει τη μαθητεία της σε αυτό το μονοπάτι.

Κοινοποίηση

Γραψτε ενα σχολιο